Протест на хората с увреждания в Добрич

Протест на хората с увреждания се проведе днес в Добрич. По повод 5 май – Европейски ден за протест на хората с увреждания, организацията ХобиСклуб организира мирен протест пред бившия магазин Валентина.

Протест на хората с увреждания в Добрич

Четири години след подписването от ЕС на  Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, България все още не е ратифицирала Конвенцията. Това забавяне означава, че Комитетът на ООН  не може да стартира процедурата по разследване на нарушени права на хора с увреждания в България, заявиха от ХобиСклуб.


 

Протестът бе подкрепен и от други сходни организации на хора с увреждания, сред които Териториалната организация на слепите в Добрич, Областният съюз на инвалидите и други.

 

Протестиращите настояха за нов и адекватен Закон за интеграция на хората с увреждания, който да създава условия за решаване на най-важните проблеми, да е съгласуван със самите хора с увреждания, да реализира правата на хората с увреждания на работа, обучение и реално социално включване съобразно нормативните документи и изискванията на ЕС. Освен това се иска да се продължи работата по осигуряване на достъпна архитектурна среда до обществени сгради, училища и детски заведения.

 

Три семейства от сдружение „Свети Мина” - Добрич пък днес участват в националния протест в София по повод Европейския ден на хората с увреждания . Протестът в столицата е организиран от Център за независим живот и е под наслов „ Кой ви дава право да ни отнемате правата?”.

 

p5050006_600