Йордан Йорданов: На 25 октомври да не забравите да смените часа и кмета

Интервю с Йордан Йорданов - кандидат за кмет на Община град Добрич

Йордан Йорданов: На 25 октомври да не забравите да смените часа и кмета

В края на кампанията сме. Как мислите, получи ли се дебат за проблемите на Добрич?
За съжаление мисля, че дебатът не се получи. Нямаше сблъсък на идеи, на политики. Разчитах на смислена борба на идеи за развитието на Добрич, но отговорът на конкурентите ни беше да си крадем портретите, да си измисляме фалшиви членски карти. Дори няма да коментирам това ниво, защото съм уверен, че хората не се поддават вече на манипулации. Убедих се, че моите съграждани са трезво мислещи хора, с реална преценка на действителността. 



Вашата кампания обаче беше много позитивна. Защо заложихте на активен контакт с хората във фейсбук?
Моята фейсбук активност беше продиктувана от желанието на хората да задават въпроси в интернет пространството. Не говоря за тролове, това не е нашата игра. Говоря за реални хора, които ме каниха на срещи, споделяха своите проблеми. Отговорих на почти всички покани. За мен няма значение дали проблема касае 10 или 100 човека, защото всички ние сме граждани на Добрич и плащаме данъци. Пример за това са живеещите по ул. Разлог . За решаване проблемите на хората, трябва да се работи, без да се разделят на категории.  Затова сме различни, алтернатива  на сегашното управление на Добрич.

На какво точно сте алтернатива?
Алтернатива сме на  досегашното управление на община Добрич. Не може да се правят обществените поръчки така, че само определени фирми да ги печелят. Ние сме против принципа "мой човек – твой човек", който властва сега в общината. Има възможност големи обществени поръчки да се делят на обособени позиции, така могат да участват повече и по-малки фирми. Това дава шанс на добричките фирми. Създава възможност за откриване на реални работни места за малкия бизнес в Добрич.

Какви проблеми споделиха с Вас жителите на Добрич?
Основно безработицата, липсата на възможност за развитие на младите хора. Лошата инфраструктура по кварталите, липсата на детски площадки. Основно хората искат бъдеще за техните деца в Добрич. Защото предложенията до момента са за сезонна работа, липсва възможност за постоянен поминък и децата на възрастните добричлии са в чужбина или в други градове.

Как може да бъде възроден Добрич?
Имаме много предложения. Едно от тях е преотстъпване на правото на строеж. Това е много успешна практика в много страни. Принципът е следният – фирмите получават преотстъпено право на строеж за определен период от време  (10, 15 години), но срещу условието, че трябва да разкрият определен брой работни места. Предлагаме още в  Добрич да се разкрият смесени дружества. Това е така нареченият джойн венчър.

През цялата кампания работите с доста хора, симпатизанти, доброволци. Какви са Вашите очаквания?    
Не се  нагърбвам с точни резултати. Това, което ме зарежда е, че хората около мен вярват, че ще има балотаж. Ако изборите са максимално прозрачни и честни, балотажът е съвсем реална възможност. На 25 октомври да не забравим да сменим часа и кмета.