Циганско лято и дъждовни дни ще се редуват през октомври

НИМХ: През октомври ни очакват както топли дни, така и хладни и дъждовни, най-високите температури ще бъдат между 20° и 25°

Циганско лято и дъждовни дни ще се редуват през октомври

Октомври е типичен есенен месец. Средните денонощни температури се понижават чувствително в течение на месеца. Сутрините са студени и мъглите стават все по-характерно явление. Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване се образуват слани. Увеличава се броят на мрачните и дъждовни. Средно броят на мрачните дни през месеца е от 6 до 9. В планините по най-високите части винаги пада сняг. В същото време има много хубави дни, познати като периоди на възвръщане на лятото. Температурата на морската вода все още е сравнително висока и по Черноморието температурите остават по-високи, а вероятността за образуване на слани e незначителна.



Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15°, по високите полета — между 8 и 11°, в планинските райони — от 4 до 8°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони — между 60 и 90 л/кв.м, а в планините — от 80 до 100 л/кв.м. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 20° и 25°, а най-ниските – между минус 1° и 4°.

Месецът ще започне с хладно време, но постепенно температурите ще се повишат, отначало по-чувствително максималните. В началото на месеца по високите западни полета има условия за слаби слани. Ще има разкъсана облачност, на места намаляваща през деня до слънчево. В средата на първото десетдневие облачността ще се увеличи и до края на периода ще е значителна, ще има валежи. В края на десетдневието температурите ще започнат да се понижат. През първите дни от второто десетдневие от север ще продължи да прониква студен въздух и ще се установи хладно време, без съществени валежи. В средата на периода температурите ще се повишат и до края на десетднението ще преобладава облачно време с валежи, в отделни райони значителни. В края на десетдневието температурите отново ще се понижат. През третото десетдневие ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Условия за валежи има в началото и края на периода, съобщава Агенция "Фокус".