Министър Кралев откри Европейската седмица на спорта в Добрич

Пожелавам на ФК Добруджа да се върне там, където му е мястото - в А група, заяви министърът на спорта при посещението си в Добрич.

Министър Кралев откри Европейската седмица на спорта в Добрич




Министърът на младежта и спорта Красен Кралев днес е в Добрич по повод Европейската седмица на спорта #BeActive. Той и кметът на града Детелина Николова официално откриха тридневния спортен празник в лекоатлетическата зала в спортен комплекс "Добротица", след което посетиха и останалите спортни съоръжения, в които се провеждат състезания днес.


400 деца от 7 вида спорт - футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, лека атлетика, плуване и борба, се включиха в турнирите в Добрич в рамките на Европейската седмица на спорта. Състезанията се провеждат в залите "Добротица", "Изида", "Русалка" и в салона за борба в спортното училище.


Инициативата е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот. Тя ще стимулира повече хора да се занимават трайно със спорт и физическа активност и ще докаже, че спортът е достъпен за всички хора, независимо от техния произход, култура, възраст, пол или физически способности. Лица на кампанията са Ивет Лалова, Александра Жекова, Станилия Стаменова, Даниел Асенов и мъжкият ни национален отбор по волейбол.


Детелина Николова подари на министър Кралев книгата на Руслан Йорданов и Неделчо Колев "От равна Добруджа до върховете на Олимп", в която са представени всички добруджанци, участвали на Олимпийски игри.


Спортът и физическата активност са в основата на здравето на всеки човек, в основата на доброто и ведро настроение, и бодър дух, заяви кметът на Добрич Детелина Николова при откриването на събитието. Тя изрази увереност, че присъстващите в залата млади състезатели успешно ще продължат спортната традиция на Добруджа и ще достигнат до национални и международни постижения.


Министър Кралев призова младите спортисти да поканят своите съученици и връстници в залите, защото губим битката с компютрите. Двата проекта на Община град Добрич - за ремонти на стадион "Пионер" и лекоатлетическото крило на зала "Добротица", са разгледани и одобрени от Министерството на спорта, съобщи Красен Кралев и обясни, че се очаква финансиране, за да започне работата по тях. На този етап той не може да се ангажира дали това ще се случи още през тази година и кой от двата проекта ще бъде първи и кой втори по ред. Министърът на спорта отбеляза, че единствената игра, която подпомага българския спорт е Българският спортен тотализатор. За разлика от частните оператори, които работят за своя собствена печалба, всички приходи от БСТ остават в съответната община. Красен Кралев посочи като най-голям успех за спортен Добрич ВК "Добруджа 07". Това, което се прави във волейбола тук е впечатляващо, заяви министърът. Той пожела успех и на футболния отбор на Добрич, защото той заслужава да е в А група.


Министър Красен Кралев и кметът Детелина Николова с един от най-успешните спортисти и треньори на Добрич Галин Костадинов - многократен шампион на страната по хвърляне на гюле за юноши и мъже, участник на Олимпийските игри в Атина през 2004 година, извел свои състезатели в България и Дубай до десетки титли и медали.


Красен Кралев и Детелина Николова посетиха тренировката на Баскетболен клуб ""Unstoppable" - Добрич, в която участваха над 100 деца и юноши.