Общината е привлякла над 1000 лв. на добричлия, отчете Детелина Николова

„Създадох екип. Планирах вярно. Удовлетворена съм“, заяви кметът Детелина Николова при представянето на резултатите от третия си мандат днес.

Общината е привлякла над 1000 лв. на добричлия, отчете Детелина Николова

Тя посочи, че е постигнато повишение на събираемостта на местните приходи, а кредитният рейтинг на общината е висок. Макар и в условията на финансова и икономическа криза, общината запази финансовата си стабилност. През мандат 2011 – 2015 в инфраструктурата на града са вложени над 70 млн. лв. Извършена е рехабилитация на водопроводи и изграждане на нова канализация. Обновени са близо 7000 линейни метра улична мрежа по бул. „ 25 септември„, улиците „Калиакра“, Поп Богомил“ и т.н..



Близо 70 хил. кв. м. улици са изкърпени с 2,6 млн. лв., над 300 хил. лв. са вложени в тротоари, 420 хил. в подходи и паркоместа, изградени са първите кръгови кръстовища и лед осветление, детски площадки и спирки.

Над 30 млн. литра вода се заляха Добрич през юни мг.г припомни кметът. От фонд „Солидарност“ са отпуснати над 855 хил. лв., които ще бъдат вложени в асфалтова настилка на пострадалите улици „Иван Рилски“, „Климент Охридски“, Копривщица“, „Кубадин“ и др.

Отбелязани бяха и най-големите проекти – регионалното депо за отпадъци в Стожер и реконструкцията на градския парк.

Ключът за успеха на Добрич са еврофондовете, подчерта кметът. По различните оперативни и общностни програми са привлечени над 82 млн. лв. за 24 проекта, като безвъзмездното финансиране е 70 млн. лв. Завършени са 16 проекта за 29 млн. лв., а до края на годината ще приключат още 8 за 52,2 млн. лв. Над 70% от разходите по тях вече са възстановени на общината. Добрич е сред 10-те общини, привлекли над 1000 лева на човек от населението.

В сферата на културата са разработени нови проекти, подобрена е инфраструктурата, организирани са хиляди мероприятия – концерти, изложби, литературни четения и др. Социалните услуги са умножени, изградениса 4 центрове от семеен тип за 3 милиона и общностен за 1,2 млн. лв., пета година работа социалната трапезария. Близо 2 млн. лв. са отишли за ремонти на училища и детски градини. 3 млн. лв. са дадени за спорт.

Детелина Николова не пропусна да отбележи и наградите за работата на местната администрация.
В края на отчета си тя съобщи, че са подготвени европроекти за над 100 млн. лв. – община Добрич залага на тях за бъдещото развитие и инфраструктура на града.