С наситена културна програма завършва седмицата в община Генерал Тошево

На 18.09. от 10.00 ч. в НЧ „ Дора Габе – 1940” село Дъбовик ще се открие изложбата – „75 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа”.

С наситена културна програма завършва седмицата в община Генерал Тошево

Посетителите ще видят фототабла с копия на снимки и документи, които проследяват развитието на Добруджанския въпрос от неговото възникване с подписването на Санстефанския договор от 3 март 1878 г. до 7 септември 1940 г., когато е подписан Крайовският договор, според който Южна Добруджа се връща в пределите на България, паметниците в Северна Добруджа от времето на Първата световна война – 1916 – 1918г., селища и обекти, свързани с българското историческо минало, откриването на барелефа на Петър Габе и участниците в Събор на българите от Северна Добруджа от 2010 до 2014г.



За реализиране на изложбата е използван богат архивен материал – снимки и документи от фонда на Исторически музей – Генерал Тошево, Регионален исторически музей – Добрич, Исторически музей – Тутракан и НЧ „ Дора Габе – 1940” с. Дъбовик . След откриване на изложбата, на сцената на читалището ще бъде изнесен концерт с участието на състав „А сега” от с. Лунка, Долна Чамурла, Р Румъния и Теди Генев – певецът, композиторът, който прави българска музика и изпълнява едни от най – хубавите песни за България.

Проявата е част от Шестия събор на българите, преселени от Северна Добруджа.

На следващия ден, 19 септември, над 25 състави от цяла Североизточна България ще представят красотите на добруджанския фолклор отново в с. Дъбовик.

Паралелно с първия ден на събора в Дъбовик, в село Кардам, от 10. 30 часа и град Генерал Тошево, от 15. 30 часа, ще се състоят литературни срещи с видни интелектуалци и учени, сред които личат имената на акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, акад. Васил Гюзелев и др. Събитието се част от Национални културни празници „Албена” 2015, на които Генерал Тошево ежегодно домакинства с още 9 общини от Северна България.