Ути ще бърка лютеница на Празника на плодородието в Шабла

Празникът на плодородието Шабла 2015 ще се състои на 13 септември, от 16 часа, в Градския парк, в навечерието на Кръстовден

Ути ще бърка лютеница на Празника на плодородието в Шабла

Празникът се организира за трета поредна година и цели приемственост в положената традиция да показваме даровете на природата и грижовността на стопаните, съобщават от морската община. Припомняме, че с решение на ОбС Шабла от м.г., датата 14 септември е обявена за ежегоден празник на община Шабла. Този ден е свързан и с народните поверия, отбелязва се като „Кръстовден“ и бележи началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера.



Ще бъде дадена възможност на всички местни производители да подредят свои щандове, а на самодейните колективи да участват в културната програма. Записването за участие е до 10 септември.

Събитието е с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории: най-едри зеленчуци (лук, морков, тиква, диня, грозде, картоф, домат, капия и др.); най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.

Специално жури, под председателството на Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти

В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвената лютеница на Ути. Празникът ще приключи с концерт на народния певец Иван Дяков.