Ген. Тошево, Крушари и Констанца ще си партнират и в новия програмен период

На среща с представители на българските общини и румънската областна администрация бяха възможностите на Програмата за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ

Ген. Тошево, Крушари и Констанца ще си партнират и в новия програмен период

Днес кметът на Община Генерал Тошево Димитър Михайлов и екипът, отговарящ за европейските проекти, посрещна работни групи от областния съвет на Констанца, Румъния и Община Крушари.  Целта на срещата бе обсъждане на възможностите, които предлага новият програмен период 2014 – 2020 на Европейския съюз, в частта му за трансгранично сътрудничество между България - Румъния.



В хода на разговора градоначалникът увери партньорите, че Община Генерал Тошево разполага с нужният финасов ресурс за подготовка и съфинансиране на нови съвместни проекти. Поставен бе акцент върху това – следващите общи инициативи по програмата за трансгранично сътрудничество да бъдат насочени към закупуване на техника и апаратура за извънредни ситуации, които да могат да се ползват от всички  партньори.

Гостите от областната администрацията на Констанца гарантираха, че имат одобрението на румънския управляващ орган да продължат практиката с изграждане на специализирани звена за помощ  в кризисни ситуации от двете страни на границата.


Трите партньора вече имат реализиран проект „Оборудване за спасяване на нашия живот”, чието общо финасиране е в размер на 6 млн. евро, от които 203 250 евро за община Тошево. С тези средства е закупен роторен снегорин и гребло за почистване на сняг. Проведени са обучителни курсове за управлението му, както и обучения за парамедици. Извършено е предпроектно проучване за база и полигон, които ще обслужват специализираните акции и техника на българска  територия, в това число и хеликоптерна площадка за извеждане на пострадали.

През новия програмен период ще бъдат закупени нова техника, високо проходими автомобили, спасителни работилници, лодки, водолазна апаратура и др.