Почина Иван Славков

Почина Иван Славков- Батето. Бившият шеф на БОК и БФС е издъхнал в Правителствена болница, където е бил на лечение заради проблеми с белите дробове. Поклонението пред Батето ще бъде на Националния стадион "Васил Левски" в четвъртък от 13.00 часа, съобщиха от семейството.

Почина Иван Славков

Иван Славков е починал днес след боледуване. Бившият шеф на БОК и на БФС е издъхнал в Правителствена болница само 10 дни преди да навърши 71 години.Преди повече от месец той е постъпил за лечение там във връзка със заболяване на белите дробове, каза за BNews Евгения Живкова. "Беше ми като баща", призна тя.

Поклонението пред тленните останки Иван Славков ще бъде на Националния стадион "Васил Левски" в четвъртък от 13.00 часа, съобщи Живкова.

Славков бе президент на БФС от 1995 до 2005 година, както и дългогодишен председател на БОК и член на МОК.Той е роден на 11 май 1940 г. в семейството на интерниста Борис Славков. Завършва ВМЕИ. Спортува водна топка, като студент в отбора на Септември.

На 25 години той остава вдовец, след като първата му съпруга, стюардесата Светла Маринова, загива при катастрофата на самолет на БГА "Балкан", пътуващ за Братислава.

Жени се за Людмила Живкова, дъщерята на Генералния секретар на БКП Тодор Живков.Техен син е Тодор Славков, а доведена дъщеря му е Евгения Живкова.

От 1967 до 1969 г. Славков работи като журналист в икономическия отдел на в. "Труд". В края на 70-те години е ръководител на футбола в ПФК Левски (София). Назначен е за генерален директор на Българската телевизия (БТ) през 1972 г. Той остава на този пост до 1982 г.. Казват, че това са златните години на подем на първата и единствена тогава телевизия.

После е избран за председател на Българския олимпийски комитет (БОК). През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет (МОК).

Зам.-председател е на Организационния комитет на двете кандидатури на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 1992 г. и 1994 г. През 1995 г. е избран за президент на Българския футболен съюз (БФС). Преизбран е на този пост през май 2001 г.; през същата година е преизбран и за председател на БОК.

През 2001 г. създава партия "Напред България" по аналогия с партията на Силвио Берлускони "Форца Италия", която обаче не успява да премине 4-процентната бариера и да влезе в Парламента.

Славков е носител на званието „Доктор хонорис кауза“ на Националната спортна академия (НСА) и е бивш член на комисията на ФИФА по организацията на световните първенства.

Професор е по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет.Носител е на орден "Стара планина", първа степен,по повод 80-годишнината от създаването на Българския олимпийски комитет и приноса му за развитието на физическата култура и спорта. Предложен е от тогавашния шеф на спорта Васил Иванов-Лучано.

През април 2004 г. президентът на ФИФА Сеп Блатер упълномощава Славков да представлява ФИФА на Генералната асамблея на Асоциацията на Летните олимпийски международни федерации.

Скандалът със скритата камера

Скандал около името на Иван Славков гръмна през 2004 г., когато скрита камера на телевизия BBC го засне заедно със сърбина Горан Такач в софийския хотел "Радисън" по време на преговори с фиктивни лобисти, представящи се за бизнесмени от измислената компания "Ню Лондон Венчърс" за осигуряване гласове на членове на МОК за кандидатурата на Лондон за Олимпиадата през 2012 г. Записът бе излъчен на 4 август във филма "Да купиш Игрите". На 7 юли 2005 г. на Сесията на МОК в Сингапур Батето бе изключен от Международния олимпийски комитет след тайно гласуване.

Батето бе известен с острия си и цветист език и с безпощадните критики към нивото на родния футбол, както и към недъзите на прехода.

Приемаха го с твърде спорни чувства - за едни любимец, за други циник и символ на една друга епоха, и за едните и другите - прочут зевзек.

Иронията и самоиронията му бяха любими похвати да гледа със сатирична усмивка на кусурите на днешния ден.

Всеизвестно бе, че Батето не можеше да бъде вкаран в нечии релси и канони. Често режеше безцеремонно спортните журналисти, а речникът му в повечето случаи не подлежеше на цитат в ефир. Само преди два месеца той обяви, че ще се кандидатира за президент, а се говореше, че зад кандидатурата му стои бившият спортен министър Васил Иванов-Лучано.

Миналата година Славков издаде началото на мемоарите си под заглавието "Батето. Том 1".

Някои от стотиците незабравими бисери на Батето   
    
"Като се връщам назад в спомените

- тръгнах от физкултурата минах през културата и се върнах пак във физкултурата."

- думи на Славков след награждаването с титлата доктор хонорис кауза от Националната спортна академия.

"Не ми говорете за САЩ. Такава държава за мен не съществува. Аз закрих САЩ, те вече са само военен полигон и производствено предприятие."

 "Като стана президент, парламентът ще се състои само от мен и още един. Няма да харчим пари. Ще бъде само един стол и той ще бъде с дистанционно управление."  

"Признавам, че футболът ни е в нокдаун, но пък държавата ни е в нокаут."

- след срамната загуба на националния ни отбор по футбол от Чехия с 0:6.

 

Екипът на Добрич Онлайн поднася съболезнования на семейството. Светла му памет на Батето!