Интернет в политическите кампании - тактика, а не стратегия

В последните десетина години сме свидетели на устремното развитие в световен мащаб на интернет, новите медии и дигиталните технологии.
Появата на модерни технологически средства за комуникация промени традиционните радио и телевизия и разшири тяхната приложимост в онлайн средата.

Интернет в политическите кампании - тактика, а не стратегия

В духа на нововъведенията е време да се сдобием и с нов речник, който да съответства на тенденцията  за дигитализиране на доскоро изцяло аналоговата политика. 



Интернет в политическите кампании категорично вече е елемент от разнообразните средства, с които се борави.

През последните години медиите в интернет си извоюваха правото да бъдат мощен инструмент на интерактивния политически пиар.

Ето и основните преимущества за една партия или политическа фигура да разчита на ПР в електронните медии.

1. PR присъствието в Интернет създава доста възможности и перспективи, които при добро опознаване и владеене могат значително да увеличат степента на положителна представа за отделни личности, институции, партии. 

2. Най-разпространената възможност за лансиране на ПР посланията е чрез електронните медии. Те правят света динамичен и свързан, изпълнен с нови възможности. 

3. Чрез медиите в Интернет се открива ново поле за взаимодействие с публиките, които могат да бъдат разграничени по своята принадлежност към различни онлайн общности. 

4. Като основен успех на политическия ПР в Интернет се определя превръщането на отделните граждани в ангажирани и всеотдайни доброволци, дарители и застъпници - нещо, за което мечтае всяка организация по света.

5. Реализирането на ПР в Интернет е много силен с възможността за геотаргетиране и достигане до по-специфични таргет групи. 

6. Неоспорим факт е, че съществува остра необходимост от нова, съвременна информационна политика на PR и на политическите партии, тъй като общественият авторитет на българските политици се различава от собствените им представи. Медиите в Интернет пространството дават изключително подходяща платформа за двустранна комуникация между партиите и гражданското общество, с цел двете страни да се опознаят и да изградят вярно мнение и адекватно отношение помежду си. 

7. Интернет медиите не просто информират, за разлика от досега познатите ни вестници, радио и телевизия. Те най-вече успяват да ангажират гражданите да се включат активно в кампанията, като сами създават, разпространяват и съхраняват съдържание.

8. Важно е политическите комуникации да се правят там, където са избирателите. А голяма част от тях са в Интернет пространството.

9. Медиите в Интернет могат да се използват успешно и за генериране на инициативи и събития в реалната среда.

10. Интернет потребителите, които са милиони само в България и милиарди по света, са важни целеви групи от стратегическо значение за всяка изборна кампания.