"Надежди, таланти, майстори" - през следващата седмица в Добрич

Между 7 и 11 септември град Добрич е домакин на ХІХ Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“.

"Надежди, таланти, майстори" - през следващата седмица в Добрич

Организатор на музикално събитие, което дава възможност на млади изпълнители да представят своя талант и да се стремят към завоюване на обявените престижни награди, е Община град Добрич. Конкурсът е под патронажа на Детелина Николова - кмет на Община град Добрич.





Във форума ще участват 53 млади солисти инструменталисти от България, Русия и Турция, от които 2 клавирни дуа и 1 камерен ансамбъл. В петте конкурсни дни, разпределени по категории и възрастови групи, те ще изпълняват предварително подадените по регламент произведения. Освен състезателния дух, срещата между млади и различни творци ще им даде възможност за обогатяване на опита, придобиване на нови знания, за ценно общуване в атмосферата на камерната музика.

Тази година авторитетното жури е в състав:
Председател: Проф. Виктор Чучков /пиано/ - Световноизвестен български пианист и композитор, професор по „Камерна музика” в НМА „П. Владигеров” и в НАТФИЗ „Проф. Кр. Сарафов”. Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, участва в жури на международни конкурси и фестивали. Автор е на симфонична, камерна, филмова и детска музика.

Членове: Проф. Иван Димитров /цигулка/-  От 1977 г. е част от Виенските симфоници, а от 1987 г. е техен концертмайстор. Член е и на камерния ансамбъл „Нов Глинка квартет“. Работил активно с проф. Самохил от Виенската академия, където също се изявява като солист. Води майсторски класове в България и Швеция. Реализира много и успешни концерти като солист  и като камерен музикант по цял свят. 
Проф. Божидар Ноев /пиано/ - Участва в курсовете на Моцартеума в Залцбург и майсторския клас на пианистката Магда Талиаферо. Специализира в Академия "Санта Чечилия" в Рим с Никита Магалов, Гуидо Агости и Карло Цекки. Лауреат е на редица международни конкурси. Изнася концерти в цял свят. От 1977 г.  е професор по пиано в Консерваторията в Инсбрук - Австрия, където през 1990 г. става ръководител на катедрата по клавишни инструменти. Води майсторски класове в Италия, Австрия, България.
Маестро Деян Павлов /диригент/ - Завършва НМА „Панчо Владигеров“ София, като по време на следването си полоучава специална диригентска стипендия на името на проф. Георги Димитров и златна значка за отлично обучение.  Специализира в майсторските класове на професорите Карл Остерайхер, Хайнц Рьогнер, Иля Мусин. Дирижира и ръководи опери и оркестри в България. Концертира  по цял свят и  участва в множество престижни фестивали. От 01.01.2014 г. е главен диригент на Плевенската филхармония.
Кремена Ачева /флейта/ - Завършва НМА „Панчо Владигеров“ София в класа на проф. Георги Спасов. Още на 12 г. започва активна концертна дейност. Участник е в Световния младежки оркестър "Jeunesses Musicales" в Швеция, Дания, Холандия и Германия. Носител на награди от международни фестивали и конкурси. Концертира самостоятелно и като солист на Нов Симфоничен Оркестър, „Софийски солисти“, ансамбъл „Оркестрал“, Софийска филхармония. От 1993 г. е солист в Софийска филхармония и преподава в НМУ "Проф. Любомир Пипков", София.

Програма
Огледална зала „Нели Божкова“


7 септември 2015 г. 13.00 ч.     
ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ. КОНКУРСНА ПРОГРАМА
СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ПИАНО, ЦИГУЛКА, ФЛЕЙТА
 - ПЪРВА А ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

08 септември 2015 г. 13.00 ч.          
КОНКУРСНА ПРОГРАМА
СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ПИАНО, ЦИГУЛКА, ФЛЕЙТА
- ПЪРВА Б ВЪЗРАСТОВА ГРУПА
КЛАВИРНО ДУО - ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА
 
09 септември 2015 г. 14.00 ч.
КОНКУРСНА ПРОГРАМА
СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ПИАНО, ЦИГУЛКА, ФЛЕЙТА
- ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА
КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ /дуо пиано и флейта/ - ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА
КЛАВИРНО ДУО - ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

10 септември 2015 г. 11.00 ч.                
КОНКУРСНА ПРОГРАМА
СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ПИАНО
- ТРЕТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА        І ТУР
СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ЦИГУЛКА
- ЧЕТВЪРТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА    І ТУР

11 септември 2015 г. 11.00 ч.                  
КОНКУРСНА ПРОГРАМА
СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ПИАНО
- ТРЕТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА        ІІ ТУР
СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ЦИГУЛКА
- ЧЕТВЪРТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА    ІІ ТУР

11 септември 2015 г. 18.00 ч.    ЦЕРЕМОНИЯ ПО ЗАКРИВАНЕТО