Индийската голф звезда Шив Капур откри международен турнир край Калиакра

В него участват около 40 голфъри от Европа и Азия. Всеки от тях ще има възможност да играе с легендата

Индийската голф звезда Шив Капур откри международен турнир край Калиакра

Голям международен голф турнир беше открит тази сутрин край нос Калиакра. В центъра на турнира „Среща на шампионите с Шив Капур“ е Шив Капур, спортист с изключителен международен престиж, голфър номер 1 на Индия и водещо име в световния голф. Той пристигна в България по покана на организаторите от Българската голф асоциация, Лайтхаус Голф енд Спа Ризорт и Трейшън Клифс Голф Ризорт, Посолството на Индия в България и Посолството на България в Индия.



Турнирът се осъществява с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и Министерството на туризма на Република България, Турските авиолинии и в партньорство с Индийската голф асоциация, Турската голф федерация, Спешъл Олимпикс България и Българската национална телевизия.

От името на домакините гостите приветства Георги Чуклев, президент и изпълнителен директор на Лайтхаус Голф енд Спа Ризорт, който сподели, че голф дестинацията Кейп Калиакра, която включва трите голф между Балчик и Каварна, представя България на нови за страната пазари като Индия и допринася за възвръщането на българските позиции на скандинавския пазар.


Шив Капур и министър Ангелкова

На пресконференция преди откриването, изявления за ролята на турнира в популяризирането на голф дестинация Нос Калиакра и за развитието на българо-индийските отношения дадоха министърът на туризма Николина Ангелкова и посланика на Индия у нас Раджеш Кумар Сачдева. Като първата страна, развила голфа след Великобритания, Индия има големи традиции в този спорт и индийските голфъри биха имали интерес към българските голф игрища, ако научат повече за тях и за българското гостоприемство. 20 милиона индийци пътуват в чужбина годишно, очаква се през 2020 г. техният брой да достигне 40 млн., каза посланикът, и ние ще се радваме България да успее да вземе немалък дял от тези пътувания.


Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева

Министър Ангелкова сподели увереността си, че с този турнир България ще привлече към себе си международното внимание и ще стане по-популярна голф дестинация.

Голфът е един от приоритетите на Министерство на туризма, зааяви министър Ангелкова. За да е успешна една голф дестинация, трябва да има повече игрища на близко разстояние, защото голфърите обичат разнообразието. На нос Калиакра вече има 3 игрища, ще бъдат изградени и още. Министерството ще подготви административните основи за изграждане на нови голф комплекси в България и ще подпомага популяризирането на вече създадените.

Поздравителен адрес към организаторите и участниците в турнира изпрати министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Шив Капур благодари на организаторите за възможността да бъде своебразен посланик на България като голф дестинация в Индия и посочи, че игрищата на Лайтхаус и Трейшън клифс, които вече е успял да посети след пристигането си вчера, по нищо не отстъпват на най-добрите в света. Индийската голф звезда сподели и очарованието си от българското гостоприемство и обеща да се връща отново в България.


Турнирът на Нос Калиакра продължава и утре. По време на своето пребиваване в България индийските гости – дипломати, представители на туристическия бизнес, журналисти ще посетят морски и спа курорти от Северното Черноморие на България, старопрестолната столица  Велико Търново и Рилската Света обител.