1323 еднодневни трудови договори са сключени в добричко

От 21.07.2015 г. до 26.08.2015 г. включително в Дирекция „Инспекция по труда“ - Добрич са заверени 1323 образци на еднодневни трудови договори на 20 регистрирани земеделски стопани от областта.

1323 еднодневни трудови договори са сключени в добричко

Договорите са за прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци, в т.ч. праскови, сливи, тикви, краставици, пипер, домати, патладжан, картофи, дини, орехи. Най-голям брой трудови договори са заверени за прибиране на реколтата от пипер – 370, следват тези за прибиране на праскови – 270, за сливи – 180 и краставици – 166. Най-голям брой заверени еднодневни трудови договори от един земеделски производител са 250.



От Бюрото по труда припомнят, че с промени в Кодекса на труда от юли 2015 г. се регламентира нова възможност за сключване на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа (чл. 114а). Те се сключват за един ден, като времето не се признава за трудов стаж. Работодател може да бъде само регистриран земеделски стопанин. С един работник може да се сключват еднодневни трудови договори общо за не повече от 90 дни в рамките на една календарна година.

Трудовият договор по чл. 114а от КТ може да се сключва само за професии, неизискващи специална квалификация, с основна икономическа дейност „Растениевъдство” – само за обработка на насажденията и ръчно прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

Регистрацията на търсещите работа в дирекции „Бюро по труда” не се прекратява, но лицата са задължени да уведомят бюрото и да декларират размера на полученото възнаграждение до 5-то число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът.

Регистрираните земеделски стопани могат да се снабдят с образци на еднодневните трудови договори от електронната страница на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” или да ги получат от съответната дирекция „Инспекция по труда” по местонахождение на земеделския имот.

Възнагражденията от еднодневните договори няма да се считат за доход при отпускане на целева помощ за отопление, поясняват пък от Регионалната дирекция по социално подпомагане.