426 нарушения констатираха трудовите инспектори за месец

През юли са издадени и 19 наказателни постановления. Влезлите в сила са общо 30 на стойност 18 700 лева.

426 нарушения констатираха трудовите инспектори за месец

През юли 2015 г. от Инспекцията по труда са извършени 119 проверки в област Добрич, от които 88 по мерки от годишния план за 2015 г. и 23 за проучване на жалби и сигнали. Извършени са и 23 последващи ревизии по изпълнение на предписанията от предходни проверки. Констатирани са 426 нарушения на трудовото законодателство, в т.ч. 171 по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 255 по трудовите правоотношения.




Установените лица без писмени трудови договори или допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление до НАП за този период са 12. За отстраняване на констатираните нарушения  са дадени 405 задължителни за изпълнение предписания.

На работодателите, допуснали нарушения на трудовото законодателство, са съставени 22 акта, от които 11 за нарушения по осигуряването на безопасни условия, 11 за нарушения по трудовите правоотношения. 21 от актовете са съставени на работодатели и 1 на длъжностно лице – строителен техник. Подаден е един сигнал до прокуратурата във връзка с непълнолетно лице, наето на работа без предварително писмено разрешение от инспекцията по труда.

През разглеждания период са постъпили 26 жалби и сигнали за нарушения на Кодекса на труда, разгледани и решени са 32 жалби и сигнали, от които 19 постъпили в предходни месеци.

Миналия месец приключиха и проверките по спазване на трудовото законодателство с приоритет работно време, полагане на извънреден труд и спазване на междудневната и седмична почивка на персонала в болничните заведения на територията на областта. Общо при проверките на шестте болнични заведения са констатирани 41 нарушения на трудовото законодателство, от които 7 по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 34 по трудовите правоотношения. Не са констатирани тежки и системни нарушения на трудовото законодателство по отношение на работно време, полагане на извънреден труд и спазване на междудневната и седмичната почивка на персонала в болниците, поради което не са съставени актове за административни нарушения.

Към 26.08.2015 г. от Д „ИТ” Добрич са издадени 255 разрешения за работа на лица под 18 години и 1 отказ за даване на разрешение.

В края на юни 2015 г. стартираха проверките на обекти по черноморското крайбрежие. Към 21.08.2015 г. са приключили 82 проверки, при които са констатирани 9 лица без трудови договори, 38 нарушения по работното време, 13 по заплащането на труда и са съставени 16 акта за административно нарушение.