Гръмотевици, бури и жега през май

Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и температури между 27 и 32 градуса ни очакват през месец май. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, съобщи дежурният синоптик Красимир Стоев.

Гръмотевици, бури и жега през май
Очаква се средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 18 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 14 и 16, а в планините - от 2-4 по високите части над 2000 метра и до 12-13 в по-ниските.

Най-ниските температури през май ще бъдат между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса. Месечната сума на валежите се очаква да бъдат около нормата, която е между 50 и 70 л/кв.м.

През първото десетдневие ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. По-интензивни и повсеместни валежи се очакват от 4 до 7 май, когато и температурите относително ще се понижат.

В началото и края на десетдневието дъжд ще има главно в планинските райони.

През повечето дни от второто десетдневие преваляванията ще продължат, но с гръмотевици и условия за градушки. Повече слънчеви часове ще има в началото на десетдневието и към 17-19 май.

В края на месеца се очакват и най-високите температури и повече слънчеви часове, особено преди обяд.

Около и след пладне и преди полунощ обаче ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи, гръмотевици и градушки.