Първи международен форум „Българско наследство” се провежда в Балчик

Форумът е посветен на 75-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България. Поканени са фолклорни певчески и танцови състави, учени, краеведи, поети и театрали, които съхраняват и развиват българската идентичност, българския дух и самосъзнание.

Първи международен форум „Българско наследство” се провежда в Балчик

На 25 август 2015 г. във фоайето на общинската администрация в Балчик бе подредена тематична изложба „75 години от възвръщането на Южна Добруджа към България”. Използвани са документални табла със снимки, отразяващи събитията около историческата Крайовска спогодба от 1940 г., собственост на Регионален исторически музей - Добрич. На много от фотосите се разпознават балчишки граждани.



Показани са още броеве на вестник „Балчишки телеграф”, посветени на Добруджанския въпрос. Показани са и вестници от паметната дата 7 септември 1940 г. от колекцията на акад. Георги Марков, сега подарена на Исторически музей - Балчик.

Идеята за изложбата е на организаторите на Първия международен форум „Българско наследство”, който започна с голям концерт на бесарабски българчета от град Твърдица, Молдова.

Следва официално откриване на Първия международен форум "Българско наследство" в Балчик, който се организира под патронажа на д-р Румяна Малчева - Ангелова, носител от 2013 г.  на званието "Общественик на годината".

ПРОГРАМА НА ФОРУМА
28 АВГУСТ Официално откриване на форум "Българско наследство" - от 18 ч. на пл."21 септември" Балчик.
28 АВГУСТ Православен църковен водосвет, за всички участници във форума, ще отслужи от 19 ч. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в храм "Св.Георги" Балчик.
29 АВГУСТ Концертни изяви на изворен фолклор от 9 до 16 ч. в НЧ "П. Хилендарски   1870" Балчик.
29 АВГУСТ  Конференция "75 години от възвръщането на Южна Добруджа", водена от акад. Георги Марков. Начало 9.30 ч. в конферентната зала на Община Балчик и откриване на тематична изложба.
29 АВГУСТ Конференция "Етнологията на българите", водена от проф. д-р Елена Рацеева, от 14 ч. в конферентната зала на Община Балчик
30 АВГУСТ Поетичен спектакъл с произведения на творци, живеещи в странство и създаващи произведения на български език - 14 ч. в конферентната зала на Общината.                       
30 АВГУСТ Заключителен спектакъл и награждаване на участниците във форума - 16 ч. в НЧ "Паисий Хилендарски 1870" Балчик – голям поздравителен концерт с поп и рок музика за наградените участници във Форума.
31 АВГУСТ Музикално-фолклорен спектакъл на театрален състав от град Тараклия, Молдова от 18 ч. в НЧ "Васил Левски" - Балчик.