В Тервел вече започва работа по санирането на два блока

Приключи изборът на изпълнители, които ще извършат санирането на блокове 1 и 7 в ЖК "Изгрев" на град Тервел.

В Тервел вече започва работа по санирането на два блока

Блок 1 ще бъде саниран от софийската фирма „ИСА 2000" ЕООД. Строителен надзор ще се упражнява от добричката фирма "ЕСМ" ЕООД . Същата фирма ще изготви и доклад за съответствие на техническия проект за санирането на блока. Инвеститорски контрол за всички работи ще се упражнява от добричката фирма "Жилфондинвест" ЕООД.



Блок 7 ще се санира от добричкото дружество „Дъга-Апостол" ЕООД. Строителен надзор и доклад за съответствие на работния проект са възложени на варненската фирма "Деомид" ЕООД, а инвеститорски контрол на "ЕСМ" ЕООД - Добрич.

Всички дружества са избрани след проведени открити процедури по Закона за обществените поръчки и при спазване на методическите указания на МРРБ една фирма да няма право да участва в поръчките за повече от една обособена позиция (в случая за повече от един жилищен блок).

Общината вече организира работна среща на екипите на дружествата - изпълнители. Нагласите са, че двата блока трябва да бъдат санирани до настъпването на зимния период. Прието е и предложението на Община Тервел блоковете да имат декоративни стилизирани пана върху фасадите си, които ще изобразяват наименованията им - "Здравец" за блок 1 и "Златен клас" - за блок 7. Предвидено е цялостно освежаване на входовете, в т.ч. нови пощенски кутии, нови инсталации със звънци и автоматизиран домофон.

Договорите за финансиране на двата блока са подписани между кмета на общината, областния управител и Българската банка за развитие в последните дни на март т.г. Те са два от общо 37-те договора, за които от справка на сайта на Областна управа Добрич става ясно, че са сключени, за да се осигури финансиране за санирането в областта.

Санирането на всяка от сградите ще стане факт тогава, когато съответната община извърши поредицата от действия, които са задължителни, за да се стигне до същинското строителство.

В Община Тервел вече са факт договорите за изпълнение на строителството, строителния надзор и инвеститорския контрол. Между двата вида договори стоят няколко успешно преминати от местната администрация стъпки - навременно разработване на документация и обявяване на поръчки за конструктивно и енергийно обследване на блоковете, изпълнение на тези обследвания, също много бързо обявяване на поръчки за инженеринг, строителен и инвеститорски контрол, и като резултат - стартиране на процеса по саниране. А той започва в последните дни на август с изработване на техническите проекти за двата блока.

Още 5 блока в Тервел са допустими за включване в програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.