Откриват площада и рибарски пазар в Шабла

Утре, в Деня на Шабла, официално ще бъдат открити двата нови за града обекти, финансирани по европейски програми

Откриват площада и рибарски пазар в Шабла

Градският площад е обновен по проект „Реконструкция и естетизация на централния градски площад и околното пространство на град Шабла. Градският пазар е разширен по проект „Изграждане на места за продажба на прясна и преработена риба и аквакултури, лед и риболовен инвентар в гр. Шабла“.



Чрез първия бяха подменени  настилките и вертикална планировка, уличните осветителни тела, бе изградено парково осветление, подменени  преминаващи подземни инфраструктури, изградени резервни подземни трасета. Бяха  оформени следните зони: открито площадно пространство пред паметника на площада, форум, декоративен фонтан, перголна алея, водна каскада, паркинг, място за разполагане на временна сцена, озеленени площи.
Проектът е на стойност 1 442 894, 99 без ДДС.


„Изграждане на места за продажба на пресни и преработени риба и аквакултури, лед и риболовен инвентар в Сектор А и Б на Общински пазар гр. Шабла, община Шабла” е вторият проект, разработен чрез Местната стратегия за развитие на МИРГ ШАБЛА-КАВАРНА-БАЛЧИК по Оперативна програма развитие на сектор „Рибарство” на Р България, финансирана чрез Европейски фонд за рибарство за програмен период 2007-2013 г.

Проектът реализира изграждането на два нови сектора, които се явяват допълващи на съществуващия Общински пазар в Шабла. В сектор А са разположени два обекта – магазин за риболовни принадлежности и заведение за обществено хранене, в който ще се предлагат пресни и преработени риба и рибни продукти. В сектор Б са изградени два магазина за продажба на прясна риба и аквакултури.

С проекта на територията на общината е изграден единственият функциониращ пазар за риба, риболовни принадлежности и лед.  Всеки един от секторите е оборудван според изискванията за функциониращи такива за качественото съхранение на рибните продукти на територията на пазара.
Проектът е на стойност 189 001, 46 без ДДС.