Кметският екип на град Негру Вода - на работно посещение в Генерал Тошево

Повод за визитата на ръководството на съседната румънска община бе общ трансграничен проект, който се изпълнява в момента

Кметският екип на град Негру Вода - на работно посещение в Генерал Тошево

Работна среща между кметските екипи на Генерал Тошево и Негру Вода се състоя днес в българската община. Основна тема на разговорите бяха дейностите, които се реализират по проект „Рехабилитация/модернизация на пътища в Негру Вода и Генерал Тошево”, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г.



Паралелно с това, градоначалниците обсъдиха и възможностите, които предлагат структурните фондове на Европейския съюз за програмен период 2014 – 2020.  Споделиха идейни проекти в сферата на културата и музейното дело, които биха били атрактивна дестинация в контекста на трансграничното сътрудничество и развиването на алтернативни форми на туризъм от двете страни на границата.  


 

Двата екипа инспектираха изпълнението на инфраструктурните дейности, които вървят в момента в с. Сноп. Представител на фирмата-изпълнител разясни в детайли какво предстои да бъде направено по пътните отсечки в селата Сноп и Градини, като увери румънските партньори, че строителните работи се осъществяват по заложените в проекта срокове. В момента се полагат бетонни бордюри.


След това ще започне фрезоване, изравняване и полагане на асфалт. Очаква се цялостната рехабилитация на пътя да приключи до 15 септември. Настоящият проект се явява продължение на приключилия преди две година проект със същия румънски партньор. Общата му стойност е 4 815 227 евро, от които 1 161 217  евро са за българската община. Целта му е рехабилитация и модернизация на пътища в Негру Вода и Генерал Тошево. Ще бъде закупено и офис оборудване за партньорите.


За следващия програмен период партньорите ще кандидатстват за рехабилитация на IV-класните пътища Василево – Балканци и Дъбовик – Генерал Колево, за които вече има работни проекти.