Обясняват важността на кърменето за ранното детско развитие на майки и бременни от Тошево

Събитието на Лумос и Община Генерал Тошево е по повод Световната седмица на кърменето.

Обясняват важността на кърменето за ранното детско развитие на майки и бременни от Тошево

На 5 август, от 10.00 часа, в базата на Общностен център - гр. Генерал Тошево, Лумос и Община Генерал Тошево ще организират събитие, което цели да  постави акцент върху важността на връзката между майката и бебето от първите мигове до изграждане на стабилна и дълготрайна връзка, гарантираща живота и благосъстоянието на детето. В събитието ще участват бременни и майки на бебета и малки деца от общината, като на откриването ще бъдат Георги Георгиев – заместник-кмет, д-р Живка Нанева – управител на Медицински център гр. Г. Тошево, доброволци от Български младежки Червен кръст, здравен медиатор и медиатори по проект  "С грижа за нашите деца", Минчо Иванов - директор на Дирекция „Социално подпомагане“.

„Информираността за ползите от  кърменето, основните грижи и здравословното хранене на бебето и малкото дете им помагат да бъдат успешни, създават и укрепват трайна емоционална връзка между майката и бебето и ограничават риска от изоставяне”, пояснява Снежана Ванкова - ръководител на екипа на Лумос в Добрич.

Форматът на събитието ще включва беседа по темата за кърменето с информация за важността на връзката между майката и детето и ранното детско развитие, изнесена от д-р Нанева - педиатър и управител на Медицинския център в град Генерал Тошево. След това Къна Дякова ще сподели важни моменти, свързани с отглеждането на бебето и малкото дете - дневния режим, здравословното хранене гимнастиката на бебето и малкото дете и др. Тя извършваше домашни посещения в рамките на 7 месеца през 2014 година по Програмата за подкрепа в общността на деца и семейства в риск, финансирана от Лумос. Събитието ще завърши с отговори на конкретни въпроси на майките. Междувременно доброволците на Български младежки червен кръст и медиаторите ще проведат занимания с децата, за които ще има и малки подаръчета от общината.