И в четвърто класиране местата за седмокласници са повече от децата

Ще бъдат редуцирани или слети паралелки в гимназиите, но и тази мярка няма да предотврати маломерните класове

И в четвърто класиране местата за седмокласници са повече от децата

141 са свободните места за прием в гимназиите и средните училища в добричка област. Седмокласниците, които още не са заявили желание да продължат образованието си в тях, а имат това право, са общо около 120.



Общо 466 седмокласници са приети в 17 профилирани и 5 професионални паралелки до момента.

Свободните места ще бъдат редуцирани с 26, тъй като в гимназията по туризъм „Пейо Яворов“ в Добрич от 2 паралелки ще се обособи една с 2 професии: кетъринг и хотелиерство, ако до 28-ми юли не се появят кандидати, съобщи Любомир Тодоров - началникът на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” в РИО Добрич. Във финансово-стопанската гимназия вероятно ще отпадне паралелката по търговия на едро и дребно, а учениците ще се прехвърлят в тази по застрахователно дело.

До момента 3 училища са подали искания за разкриване на 5 маломерни паралелки: ПМГ „Иван Вазов“ за класовете по биология и информационни технологии, СОУ „П. Р. Славейков“ за английски език, СОУ „Св. Кл. Охридски“ за хореография и СОУ „Л. Каравелов“ за ИТ. Те не са успели да преодолеят прага от 18 ученици в паралелка, докато всички останали са попълнили минимума.

Очаква се обаче да има и истинска конкуренция между децата, като например в стопанската гимназия, където в класа по икономика и мениджмънт мястото е само едно.

Четвъртото класиране ще приключи на 28-ми юли, а осъщественият план-прием ще бъде утвърден в последния ден от месеца.