41 учени ще участват в Международна конференция за Добруджа

На 17 и 18 септември 2015 г. в Тутракан и Добрич ще се проведе Международна научна конференция „Добруджа – политика, общество, стопанство и култура (ХI–ХХ в.)“.

41 учени ще участват в Международна конференция за Добруджа

Тя е посветена на 75 годишнината от Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България. Организатори са Министерство на културата, Община град Добрич, Община Тутракан, Институт за исторически изследвания при Българска академия на науките, Регионален исторически музей – Добрич и Исторически музей – Тутракан.



Заявки за участие са изпратени от 41 учени от страните: Франция, Румъния и България. Българските участници са от ИИИ при БАН, Военна академия, Институт за изследване на населението и човека при БАН, Институт за изследване на изкуствата към БАН, Регионалните музеи в Добрич, Силистра, Шумен, Русе и Разград, Историческите музеи в Тутракан, Исперих и Девня, Държавните архиви в Русе и Враца.

Сред участниците са видните български учени историци: академик Георги Марков, проф. дин Антонина Кузманова, проф. д-р Тодор Петров, доц. д-р Станчо Станчев, доц. д-р Благовест Нягулов. От РИМ – Добрич научни съобщения ще представят гл. ас. д-р Цветолин Недков, д-р Кремена Митева, Лена Кирилова, Надежда Иванова и Радослав Симеонов.

В Добрич заседанията на конференцията ще се проведат на 18 септември 2015 г. от 12.30 часа в зала „Нели Божкова“.

Материалите от международната научна конференция ще се издадат в сборник, който ще се появи на книжния пазар в края на годината.