Вода с нитрати трови Добрич

Земеделци я замърсили с препарати за обработка на нивите. Проектът за водопровод от язовир „Цонево” зацикли.

Вода с нитрати трови Добрич

Водата в Добрич е със завишено съдържание на нитрати, алармира шефът на ВиК инж. Петър Калчев. Според показателите на лабораторията във водното дружество се забелязва трайно завишение на съдържанието на нитрати във водата, а натрупването им в организма води до отравяне, пише в. "Монитор". По принцип нитратите не са токсични и вредни, но могат да се превърнат в опасни, ако образуват вещества като нитрити и нитрозамини.

Според инж. Калчев, причината за това е силно развитото земеделие в региона.

„В нашата област земеделието е високоразвит отрасъл и оказва

сериозно влияние на водата, която в Добруджа е подпочвена

смята водният шеф. Ето защо проектът за довеждане на вода до Добрич от язовир “Цонево” във Варненска област е много нужен на областта. С реализацията му ще се постигне както икономически ефект за дружеството, което е в изключително тежко икономическо състояние, така и подобряване на качеството на питейната вода. Друго сериозно предимство е икономията на електроенергия, която е най-големият разход на ВиК-Добрич и която до известна степен влияе на високата цена на водата за добричлии. Ако проектът се реализира, цената на водата би паднала с около 30 на сто.

За първи път за довеждане на вода от язовир „Цонево” се заговори през октомври 2013 г. Тогава кабинетът взе решение да бъдат отпуснати 650 000 лв. за предпроектно проучване, което

да бъде направено в рамките на две години

Смяната на кабинета обаче спря това решение и така пари в Добрич не дойдоха, а добруджанци наблягат на консумацията на минерална вода.