Данъчните затягат контрола: 30 акта от 74 проверки за месец

Със стартирането на летния сезон добричките данъчни засилиха контрола в града и региона. Екипи на НАП проверяват питейни заведения и ресторанти, обекти за продажба на хранителни и промишлени стоки.

Данъчните затягат контрола: 30 акта от 74 проверки за месец

Проверките имат за цел да установят отчитат ли търговците реално оборотите си и внасят ли се здравните и осигурителни вноски на работещите в обектите.
Само през юни данъчните са извършили 74 проверки на обекти в Добрич и областта. При 9 от тях инспекторите са установили, че търговците не издават касови бележки на клиентите, за което са им съставени актове за административно нарушение. 12 акта са съставени за това, че на работниците не са внесени здравните осигуровки, а за други нарушения на данъчните закони са съставени още 9 акта.

От НАП Добрич напомнят, че остават 9 дни, в които всички търговци и институции, които дават билети срещу своите услуги, ще трябва да регистрират и отчитат продажбите си чрез фискален касов апарат. Касовите бележки ще са задължителни при продажбата на билети за посещение на музей, спортни събития, концерти, за ползване на шезлонг, чадър на плажа и др.

Изключение от новото правило за издаване на касови бележки при продажба на билети срещу услуги се прави в случаите, когато става въпрос за продажба на билети, карти, абонаментни карти за превоз на пътници, когато издаването им е задължително съгласно нормативен акт, както и при продажбата на билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри. Крайният срок, в който търговците трябва да изпълнят новите законови промени, е 21 юли 2015 г.

От НАП Добрич напомнят още, че за продажба на стоки и услуги без наличието на касов апарат се налага глоба, чийто размер може да достигне до 10 000 лева.