Хор „Добрич” се завърна от турне в Италия, Франция и Англия

През миналата седмица певците на Хор „Добрич” при Общински младежки център „Захари Стоянов” с диригент Димитър Вангелов се завърнаха от турне в Европа.

Хор „Добрич” се завърна от турне в Италия, Франция и Англия

На 17 юни те пяха в град Лаго ди Комо – Италия пред паметника на Пенчо Славейков. Изявата им на открито събра много зрители – предимно туристи в красивия италиански курорт. На 18 юни хористите реализираха два концерта в град Мо – Франция /предградие на Париж/ по покана на техния кмет –  Изабел-Никол Коно. Първият концерт бе изнесен пред паметника на  местните герои участвали във френската съпротива през Втората световна война, вторият /вечерен/ -  в катедралата на град Мо. На културното събитие присъства целият кметски екип.




На 21 юни добричките изпълнители пяха в град Лондон. И тук те имаха две участия. През деня гостуваха в Посолството на Република България във Великобритания. Бяха посрещнати лично от Негово Превъзходителство Константин Димитров и от Светла Дионисиева – Директор на Българския културен институт към посолството. Залата на Посолството бе препълнена с българи. След приключването на концертната програма, хористите получиха поздравления от българския Посланик и от българската общност в Лондон. Добричлии поднесоха на Негово Превъзходителство поздравителен адрес от кмета на Добрич – Детелина Николова и специален подарък -  герба на града ни - ръчно изработена дърворезба.


Вечерният концерт в град Лондон бе реализиран по покана на „Асоциация за български фолклор и традиции” с председател Марина Иванова. Проявата се състоя в голяма зала с 1000 места и с перфектно озвучаване. В първата част на концертната програма се изявиха  домакините от ” Асоциация за български фолклор и традиции”, а във втората - хористите на маестро Вангелов. И тук събитието приключи с размяна на поздравителни адреси.

Турнето на хор „Добрич” бе реализирано с финансовата подкрепа на Община град Добрич и на много спомоществователи. Хористите пропътуваха 7200 километра, за да го осъществят.