Изложбен комплекс на „Добрички панаир“ да се изгради на агролетището

Това е желанието на един от акционерите в „Добрички панаир“ – „Зърнени храни“ АД, стана ясно на редовното заседание на ОбС Добрич днес

Изложбен комплекс на „Добрички панаир“ да се изгради на агролетището

Съветът на директорите на „Добрички панаир“ АД свиква годишно общо събрание на акционерите идния понеделник. Освен отчетите за дейността и финансите на дружеството, в дневния ред са включени точки за разпределение на събраната до момента печалба и тази за м. г. В точка разни ще бъде предложен 15-годишен договор за ползване на бившето селскостопанско летище в района на закрития завод „Хан Аспарух“, за нов изложбен комплекс на панаира, поясни зам.-кметът Надежда Петкова, която внесе докладната в ОбС за разглеждане.



Тя предложи представителят на общината в общото събрание да гласува „въздържал се“ по двете спорни точки, защото не са посочени ясни финансови и инвестиционни параметри, защото не е посочено какъв договор ще се сключва за наем, с кого и какво го налага, какви ще са правата и задълженията на страните по договора, както и финансовите му параметри. Общината, като акционер не е уведомена още кой е собственикът на имота, какво е предназначението му, с каква площ разполага и възможно ли е там да се организират изложенията. Освен това не се знае разполага ли „Добрички панаир“ с финансови възможности за инвестицията, както и как ще се развива занапред.


Общинската съветничка от ГЕРБ Божанка Вуцова подкрепи предложението с аргумента, че двете точки нямат допирателна с тези по отчета, а чрез вот „въздържал се“, общината ще даде възможност на дружеството да внесе исканата информация.

Припомняме, че акционерите в „Добрички панаир“ АД към момента са трима: Община Добрич с дял от 40%, „Зърнени храни“ АД със същия дял и „Бялата лястовица“ АД с 20%. За вземане на решение за разпределяне на печалбата са необходими 81% от гласовете.

Общинският съветник от БСП Галина Митева атакува задочно кметът Детелина Николова, която не присъства на сесията, като представител на общината в АД-то, защото по наредба той трябва да докладва писмено пред ОбС за случващото се в „Добрички панаир“. Тя изтъкна, че през годините панаирът не се развива, а се свива и Общината няма визия за него.


Петкова заяви, че перспектива за изграждане на изложбен комплекс може да се търси чрез фонд ДЖЕСИКА, още повече, че след реновирането на втората част от градски парк „Свети Георги“, място за тежки машини на „Простор“ няма да има.

Общинският съветник от Атака Атанас Атанасов поясни, че агролетището е собственост на другия голям акционер в панаира – „Зърнени храни“. Нашата медия установи, че предложението именно там да се изгради изложбения комплекс е на другия изп. директор на „Добрички панаир“ – Георги Костов, който представлява именно „Зърнени храни“ в дружеството. Общата площ на летището е около 160 дка.

ОбС взе решение представителят на общината да гласува „въздържал се“ относно разпределянето на дивидента и договора за летището.