Отново синя зона в Добрич

Нова наредба, регламентираща синята зона в Добрич, прие на свое редовно заседание днес Общински съвет - Добрич. 12 лева на месец за паркомясто ще заплащат, живеещите в района на платеното паркиране.

Отново синя зона в Добрич

Наредба за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на Община град Добрич, предложена от кмета Детелина Николова, бе приета от местния парламент на града.

Новата наредба е съобразена със забележките, заради които части от първия вариант бяха обявени за незаконосъобразни от съда.

Планирано е да бъдат въведени 400 паркоместа. 200 от тях са за синя зона, 80 за служебен абонамент и 120 за живущи в района.  Платеното паркиране отново ще бъде в делничните дни от 8 до 18 часа и ще струва лев на час. Цената на служебния абонамент ще бъде 60 лева месечно. 


 

Само 12 лева на месец пък ще струва едно паркомясто за живеещите в района на синята зона. Първоначално бе залегнала цена от 30 лева, но кметът Детелина Николова съобразно публичното обсъждане на наредбата и разговори с граждани, предложи новата по-ниска цена.

 

Планираните приходи от паркоместата за тази година са 478 080 лева. Една част от тях ще бъдат разходвани за заплати и издръжка, а останалата по-голяма част ще бъде инвестирана за подобряване на градската среда.

 

Във връзка с платеното паркиране ще бъдат разкрити 14 работни места.


Необходимостта от въвеждането на „синя зона” е обусловена от съществуващите сериозни проблеми с трафика и затрудненото паркиране, както и с организацията на движението, отнасяща се до зареждането на големия брой магазини, местодомуването на пътни превозни средства по улични платна в централната градска част, тротоари, плочници и зелени площи на територията на гр. Добрич, нуждата се обуславя и от безразборното паркиране на МПС по тесните улици и тротоари и зелени площи в централна градска част, обясни кметът Детелина Николова. От думите й стана ясно, че началото на синята зона се очаква около юли.

 

Наредбата бе приета от общинските съветници с 30 гласа "за", шестима се въздаржаха, а един гласува против.