Проверка: По морето търговци и бензинджии ни крадат масово

Бензиностанции, магазини и пазари работят с неизправни измервателни уреди, без валидни знаци от проверка

Проверка: По морето търговци и бензинджии ни крадат масово

Инспектори от „Метрологичен надзор“ Северна България, извършиха проверки по Северното Черноморие на лица, използващи средства за измерване в бензино-газстанции и средствата за измерване на маса в търговската мрежа, съобщиха от Държавната агенция за метрологичени технически надзор.



В активния летен сезон надзорните проверки на средствата за измерване са насочени приоритетно към обекти на курортни селища и комплекси. Инспекторите следят за съответствие със законовите изисквания, техническа изправност и правилна употреба.

Извършен е метрологичен надзор на обекти в градовете Шабла, Каварна, Балчик, Варна и Бяла, както и на курортните комплекси „Св. Св. Константин и Елена” и „Златни пясъци”.

Надзорните проверки обхванаха общо 41 обекта, в които се използват 165 средства за измерване, от които 13 бензино-газстанции със 74 средства за измерване и 28 магазина в търговската мрежа с 91 средства за измерване.

Установени са нарушения в седем от обектите, в които се използват средства за измерване без валидни знаци от метрологична проверка.

За констатираните нарушения са съставени протоколи за задължителни предписания за привеждането на средствата за измерване в съответствие с изискванията на Закона за измерванията и 4 акта за установяване на административно нарушение, като предстои образуване на административно наказателно производство по отношение на още двама нарушителя.