След наскоро падналите дъждове как да защитим пролетниците от болести и стрес

Интервю с експертите от БАСФ, отдел Растителна защита

След наскоро падналите дъждове как да защитим  пролетниците от болести и стрес

- С падналите дъждове през последната седмица увеличава ли се инфекциозния фон от болести при пролетниците и как да се справим? 



Както и миналата година, вследствие на валежите в слънчогледовите полета натиска от болести е явно осезаем. БАСФ има две предложения за решение на болестите в слънчоглед – Ретенго и Пиктор.
Новия фунгицид Ретенго е продукт от АgCеlence концепцията на БАСФ. Защитава растенията от ранните болести като фома, фомопсис и алтернария и повишава устойчивостта им при стрес и е на много-добра цена. Пиктор е фунгицид също от АgCеlence концепцията за контрол на всички болести и особенно на вредоносните склеротиния и сиво гниене, като дава 15% по-високи добиви за 4-та поредна година. Стрес при културата може да бъде причинен, както от засушаване, така и от преовлажняване или механични повреди. Оптималният период на внасяне на Ретенго е с последна възможност за влизане в полето с прикачна пръскачка или във фаза бутонизация на културата. Фермерите могат да ползват Ретенго и в царевица. Там рискът от болести в сравнение със слънчогледа е по малък, но ползата идва основно от физиологичния - AgCelence ефект, който дава продуктът. Ако обърнете внимание Ретенго е единственият регистриран продукт с физиологичен ефект в царевица в България. И не на последно място получавате AgCelence ефект на най-добра цена.

 

- Често споменавате AgCelence концепцията и фунгицида Пиктор. Има ли причина?

БАСФ е единствената компания на пазара с AgCelence концепцията, която освен защита от болести, стрес и подобрена физиология дава и по-високи добиви. Класически пример за това е гордостта на БАСФ - Пиктор. Продуктът увеличава добивите със средно 15 % през последните 4 години по данни от производствените полета на фермерите в България. Препоръчителният момент на приложение в слънчоглед е по време на цъфтеж. При по-сериозна заплаха от болести, Пиктор е решението.  Особено срещу склеротиния и сиво гниене, болести, които са най-вредоносни в късните фази от развитието на културата. 

 

- В заключение, бихте ли споделили кое е най-голямото ви притеснение по отношение на болестите в пролетниците?

Най-много ни безпокои, че масово фермерите все още не разпознават болестите в слънчоглед и царевица. Често ги бъркат с пригори и преждевременното пресъхване на културите го отдават на естетвени причини. Нашата препоръка е превантивната борба с болестите, преди да са нанесли щети. А дори в последствие да не се появи силно нападение, AgCelence ефекта на фунгицидите Ретенго и Пиктор ви дава повече добив и качество.