10 000 курортисти има в момента в Албена

Най-големият проблем на бранша е липсата на кадри

10 000 курортисти има в момента в Албена

Това заяви зам.- министърът на туризма Надя Маринова, която присъства на откриването на Бялата лагуна днес. Основният проблем на бранша си остава липсата на кадри.



По прогнозни данни на министерството немските туристи ще са с плюс 5%, а летовниците от Молдова се увеличават с 40%. Положителна е тенденцията и при всички останали целеви пазари, с изключение на Русия и Украйна. Първоначалните очаквания на отлив от около 50-60% са се опровергали е сега прогнозата е за минус 20% туристи по нашето Черноморие.


Около 10 000 са туристите в Албена към момента, като се наблюдава завръщане на българите, съобщи търговският мениджър на дружеството Маргита Тодорова. В курорта също имат проблем с кадрите, особено с кухненските работници и обслужващия персонал.

Министерството на туризма е отправило поглед и към Бразилия, в Япония се открива информационен център следващата седмица, съобщи още Надя Маринова, според която трябва да се гледа към необятните пазари. За туристите от далечните дестинации ще се предлагат комбинирани продукти, съвместно със съседните ни държави. Ще се надгражда и спа туризма, за да се използва максимално ресурсът от минерални извори в страната.