„Добив Плюс Експо“ организира БАСФ за шеста поредна година

В демонстрационните полета край Сенокос около 400 фермери от Североизточна България и група от Беларус наблюдаваха новостите в света на растителната защита при технологиите във всички полски култури: пшеница, ечемик, рапица, царевица, слънчоглед, соя и грах. Показани бяха както добре познати, така и нови технологии.

„Добив Плюс Експо“ организира БАСФ за шеста поредна година







Особен интерес при житните култури предизвикаха Биатлон 4D – новият хербицид на БАСФ за широколистни плевели, Медакс Топ –растежен регулатор за скъсяване и удебеляване на стеблата на пшеницата и ечемика и намаляване риска от полягане. При фунгицидите на най-голямо внимание се радват Капало в първо пръскане и Диамант Макс във второ третиране. На полето фермерите видяха и вариант с 3 пръскания, като последното е извършено със специалистът по фузариум Озирис.


При царевицата беше демонстриран почвен хербицид Спектрум и вегетационен – Рекорд. Представена беше и Дуо Системата хибриди, устойчиви на циклоксидим – Стратос Ултра. За по-високи добиви при тази култура предстои пръскане с Ретенго, единственият регистриран фунгицид с физиологичен ефект в царевица в България.



При соята интерес предизвика полето, третирано с Корум за контрол на житни и широколистни плевели и Хай Стик Соя – инокулант за развитие на азотфиксиращи грудки по кореновата система.


Особено внимание фермерите отделиха на новата технология за отглеждане на слънчоглед – Клиърфийлд Плюс, с пакета Клиърфийлд Плюс (Пулсар + ДЕШ), с която си осигуряват още по-добър контрол на плевелите и най съвременна високодобивна генетика.

Предимставата на AgCelence фунгицидите предизвикаха голям интерес и много от присъстващите фермери споделиха, че планират да опазят слънчогледовите си полета от болести и стрес с Ретенго и Пиктор. По-голямата част от тях са вече добре запознати с AgCelence ефекта и  повишението в добивите от Пиктор и с нетърпение очакват да го видят в действие и от Ретенго.


Естествено, при рапицата най-привлекателна беше Клиърфийлд технологията, която увеличава площите си всяка година, защото дава пълен контрол над плевелите, в т. ч. синап, лайка, самосевки и житни култури.


Въпреки тежките условия на полето БАСФ за поредна година получи поздравления от фермерите за професионално организирания и интересен открит ден.