Маратон на четенето в Международен колеж - Добрич

Днес студентите, преподавателите и служителите на Висше училище Международен колеж, както и учениците и учителите от ПГТП „Райко Цончев” участваха в организирания за пети пореден път от Библиотечно-информационния център Маратон на четенето, посветен на 23 април – Международен ден на книгата и авторското право.

Маратон на четенето в Международен колеж - Добрич

Стъпките от Похода на книгите тази година ги доведоха до темата „Заедно да попитеме книгите защо сме различни”. Отговорът на този въпрос те търсиха четейки на глас текстове от книги на различни автори на български език, на английски език и на френски език. Сред най-четените книги се оказаха „Защо сме различни” и „What makes us different and similar”на преподавателя от ВУМК д-р Михаил Минков, „Култури и организации – Софтуер на ума” на Хеерт Хофстеде, „Изследване на културата” на Хофстеде, Пидърсън и Хофстеде. Интересно разнообразие в празника внесоха различни видеоклипове за четенето и книгата.


 

Елена Юрченко, директор на Бибилотечно-информационния комплекс, откри Маратона като представи пред  участниците ролята на ЮНЕСКО за учредяването на Международния ден на книгата и авторското право и закрилата на книгата, авторите и техните права. Тя посочи и повода за избирането на 23 април – датата, когато са починали Сервантес, Шекспир и Де Вега, а са родени Морис Дрюон, Лакснес, Владимир Набоков, Хосе Пла, Мануел Велехо.  А идеята са основава на традиция в областта Каталуния /Испания/, където при купуването на книга читателите получават като подарък роза.  Участниците чуха и обръщението на Генералния секретар на ЮНЕСКО, г-жа Ирина Бокова, по повод на 23 април. В него между другото се казва: „Книгите са най-ефикасният диалог, който може да се състои между индивидите, в общностите, между поколенията и между обществата. Това уникално средство за диалог трябва да бъде защитавано.”