Седмокласниците ни - тройкаджии по математика и с „добър“ по български

Приключи националното външно оценяване на учениците, завършващи VІІ клас, чрез което се измерват постиженията им по учебните предмети Български език и литература, Математика, предметите от Културно-образователна област /КОО/ „Обществени науки и гражданско образование“ (История и География), Чужди езици, и предметите от КОО „Природни науки и екология“ (Биология, Химия и Физика).

Седмокласниците ни - тройкаджии по математика и с „добър“ по български

Външното оценяване в VІІ клас се проведе в 61 училища на територията на област Добрич, съобщават от Регионалния инспекторат по образование. Средният успех по български за учениците от областта е  3,73, а по математика -  3,14.



Оценките от изпитите по БЕЛ и по Математика са за кандидатстване в профилирани и професионални паралелки в държавни и общински училища. Възможно е да се кандидатства и само с резултатите от първия модул, но ученикът ще има по-нисък резултат при преобразуването на оценката за кандидатстване. В приема след завършен VІІ клас могат да участват всички седмокласници, които са получили оценка най-малко 3,00 от изпитите и по двата предмета.

Останалите предмети се оценяват по точкова система. При обществените науки максималният брой е 18 точки. Добруджанчетата са постигнали среден резултат от 9,8 точки по География и икономика и 9,94 точки по История и цивилизации.

Изпитът по чужд език носи максимум 35 точки, постижението на нашите седмокласници е 18,38 точки.

При природни науките максималното достижение е 15 точки. Средният успех за областта по Физика и астрономия е 8,04 точки,  по Химия и опазване на околната среда - 8,39 точки, по Биология и здравно образование- 7,97 точки.

С най-висок среден успех от последните 3 изпита училища от областния град: ОУ „Хан Аспарух“ с 16,82 точки, СОУ „Петко Рачов Славейков“, с 15,40 точки и ЧПГ „Леонардо да Винчи“, с 15,25 точки.

От днес всеки ученик може да провери своите оценки на сайта на МОН или в съответното училище.