Американската армия ще проведе учение на летището в Балчик

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов се срещна с генерал-лейтенант Фредерик Ходжис – командващ на Сухопътните войски на САЩ в Европа.

Американската армия ще проведе учение на летището в Балчик

"Съвместните учения и тренировки между армиите на България и САЩ дават възможност за поддържане нивото на бойната подготовка на нашите военнослужещи. Намаляването на техния брой в този момент на конфликти би било престъпление по отношение на ангажиментите ни в коалиционен формат", каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов след срещата си с генерал-лейтенант Фредерик „Бен“ Ходжис – командващ на Сухопътните войски на САЩ в Европа.

Той бе на официално посещение в България във връзка с участието на американски военнослужещи в съвместна подготовка на Полеви учебен полигон "Ново село" в рамките на операция "Атлантическа решимост", съобщават от Министерство на отбраната.

Генерал-лейтенант Ходжис изказа благодарност на българските военнослужещи за изключителния професионализъм и отличната им служба в операциите на НАТО. „Географското положение на България, нейната история и връзките, които има със съседите си я правят изключително важен компонент от събитията, които се случват в тази част на Европа“, заяви генерал-лейтенант Ходжис и подчерта, че регионът има по-голяма стабилност благодарение както на лидерството на България, така и на факта, че страната е член на Алианса. Той оцени високо подкрепата на Министерството на отбраната за провеждането на учението „Бърз отговор“ в края на август, по време на което ще бъдат използвани военните летища в Балчик и в Тенево, което е разположено в близост до Ямбол.