Нов прием на заявки за разкриване на свободни работни места по схема "Младежка заетост"

Започна нов прием на заявки за разкриване на свободни работни места по схема "Младежка заетост" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020

Нов прием на заявки за разкриване на свободни работни места по схема "Младежка заетост"

Работодателите отново имат възможност да се включат в проект „Нова възможност за младежка заетост” - схема „Младежка заетост” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.



От 25 май в Дирекции „Бюро по труда” в цялата страна се приемат заявки за разкриване на свободни работни места за наемане на безработни младежи до 29 години. Осигурената субсидирана заетост по Проекта е по трудово правоотношение на пълно работно време за период от 6 месеца.

Работодателите, желаещи да се включат в проект „Нова възможност за младежка заетост”, могат да наемат безработни младежи в две направления:
- Стажуване - целта е наетият младеж да усвои практически умения по придобитата професия или специалност, като работодателят или определен от него служител изпълнява ролята на наставник. На работодателите ще бъдат възстановени средствата за трудови възнаграждения на наетите стажанти в размер на минималния осигурителен доход  за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, както и здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца. Ако след изтичането на стажа, младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя.
- Обучение на работното място - по време на работния процес наетият младеж се обучава по професия или специалност, с определен от работодателя наставник. На работодателите ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната, както и за социални и здравни осигуровки за срок до 6 месеца. Разходите за възнаграждение на наставника (1/2 от минималната работна заплата за страната) ще бъдат поети от програмата.

Ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа или обучението.

Подробна информация за схемата може да се намери на официалната страница на Агенцията по заетостта и във всички Дирекции „Бюро по труда”.