Добричките данъчни провериха 340 обекта, съставиха 50 акта

От началото на годината до края на месец април екипите на „Оперативни проверки“ при НАП Добрич са извършили 340 проверки на обекти за продажба на промишлени стоки, заведения за хранене и развлечения, фризьорски салони и др. в региона.

Добричките данъчни провериха 340 обекта, съставиха 50 акта

По време на проверките са съставени 50 акта за установяване на административно нарушение. 37 са актовете за неиздаване на касови бележки,  разлика в касовата наличност и отразените на фискалните устройства продажби. За невнесени здравни и социални осигуровки добричките данъчни са съставили 13 акта.



След последните промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, всички ведомствени бензиностанции (както и всички задължени лица по чл.118, ал.8 от ЗДДС) трябваше да подадат в НАП данни за наличните съдове или съоръжения за съхранение и зареждане с течни горива, с които разполагат, като срокът за това  изтече на 9 март.

От 10 март до момента инспекторите от „Оперативни проверки“ са осъществили контрол на 130 такива бензиностанции в региона, за да установят спазени ли са законовите изисквания. При проверка на 4 от ведомствените бензиностанции инспекторите са констатирали, че собствениците са подали неверни данни в НАП – регистрирали са по-малко съдове или съдове с намалена вместимост за съхранение на гориво. На собствениците на тези обекти са съставени актове за административно нарушение.

Проверките на добричките данъчни за осъществяване  на контрол за отчитане на реалните обороти и осигурителното законодателство продължават, като с наближаването на летния сезон  ще бъдат засилени и ще обхванат обектите по Северното Черноморие.