Младежите на БСП - Добрич настояват за възстановяване на къщата-музей на Адриана Будевска

Младежко обединение в БСП - град Добрич с председател Светлин Колев разпространи отворено писмо. Ето и пълния текст на писмото:

Младежите на БСП - Добрич настояват за възстановяване на къщата-музей на Адриана Будевска

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГРАЖДАНИТЕ НА ГРАД ДОБРИЧ
Ние, младежкото обединение в БСП град Добрич, се обръщаме към Вас, граждани на Добрич, с това отворено писмо, за да изразим съпричастността си към възстановяването на родната къща-музей на актрисата Адриана Будевска.
Ние заявяваме най-отговорно и почтено пред Вас, че вече повече от година правим опити, изцяло с лични средства да възстановим къщата-музей и да стартираме нейното функциониране.



Къщата–музей на Адриана Будевска е в категория  "Национално значение" под номер 77 в регистъра на недвижими културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство.
Интересното е, че същата не фигурира в сайта на Регионален исторически музей - град Добрич.
Оказва се също, че не финансирането е основен проблем. В личен разговор с директора на Регионален исторически музей Добрич Костадин Костадинов получихме първоначално уверение за съдействие. В последствие отново в личен разговор с ексминистъра на културата Петър Стоянович получихме широка подкрепа за инициативата да опазим  културното си наследство.

С писмо изх.N 94-00-487/14.04.2014 г. до община Добрич министерството на културата препоръча да се предприемат всички действия с обезопасяването  и стопанисването на сградата.

Към днешна дата от Регионалния исторически музей и община Добрич не са предприели конкретни действия.
Отношението на политиците към културното наследство, представляващо част от общочовешката култура, изживява дълбока криза на ценности и критерии, затова призоваваме директора на Регионален исторически Добрич, да преглътне политическия си егоизъм и да опази осъзнато и мъдро културните ценности, предавайки ги на поколенията, независимо от политическата им принадлежност и да гарантира човешките права на всички граждани на Добрич, а именно:
- правото на свещен досег с оригинала на културните ценности
- правото на достоверна информация и истинно знание на историята и културата
- правото на равнопоставеност на поколенията спрямо наследството, което се предава

18 май - международен ден на музеите!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

С нашето уважение към вас:
Младежко обединение в БСП
Светлин Колев - председател