Стартира проектът за водния цикъл на Добрич

Министър Ивелина Василева: Стартират ранните проекти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“

Стартира проектът за водния цикъл на Добрич

Министерският съвет днес одобри проекта на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз и от националния бюджет.



Програмата поставя акцент върху изграждане на ВиК инфраструктура и устойчиво управление на водния сектор, постигане на съответствие с йерархията при управлението на битовите отпадъци, подпомагане изпълнението на Националната приоритетна рамка за действие за Натура 2000, превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, подобряване качеството на атмосферния въздух.

Убедихме Европейската комисия, че е наложително да се започне с изпълнението на ранни проекти. Петте проекта на общините Добрич, Пловдив, Асеновград, Плевен - Долна Митрополия и пилотният проект на община Смолян са на обща стойност около 300 млн. лв.“, коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на четвъртата годишна водна конференция „Механизми за финансиране на ВиК сектора“.

Общият бюджет на ОПОС е 1 770 381 345 евро, в това число европейско съфинансиране в размер на 1 504 824 141 евро и 265 557 204 евро от националния бюджет. По-голямата част от средствата – близо 1,2 млрд евро са за сектор „Води“.