Гостуваща изложба в Генерал Тошево по повод нощта на музеите

Исторически музей - Генерал Тошево се включва в Европейската нощ на музеите с откриване на гостуваща изложба „Полъх от стария Шумен“ на РИМ – Шумен.

Гостуваща изложба в Генерал Тошево по повод нощта на музеите

Експозицията ще бъде открита на 16 май от 18 часа. Мобилната изложба е замислена като частична възстановка на улица „Арастянска” /днешната „Цар Освободител”/, където в края на ХІХ и началото на ХХ век е съсредоточен културният, обществен и икономически живот на Шумен. Цялата улица е била чаршийска, пълна с магазини и дюкяни. Площад „Араста”/дн. „Възраждане”/ е бил българският център през Възраждането и първите години на ХХ век.



Изложбата пресъздава с атрактивни материали от фондовете на Регионален исторически музей - Шумен няколко емблематични за времето си къта от споменатата улица и въобще за града. Посетителите ще видят възстановки на стая от първокласния за времето си хотел „Сан Стефано”, адвокатска кантора, шивашко ателие, книжарница, аптека и мястото за отдих и контакти - кафене.    

На 16 май Исторически музей - Генерал Тошево ще работи с удължено работно време до 1 часа след полунощ. Изложбата ще гостува в града ни до 10 юли 2015 г.