Добрич с петима представители на Европейската Олимпиада

Ще разчитаме на медали на спортистите Стойка Петрова, Драгомир Стойчев, Венцислав Рагин и треньорите Красимир Коев и Драган Нешич.

Добрич с петима представители на Европейската Олимпиада

Съставът на българската делегация за първите Европейски игри Баку 2015 бе утвърден на заседание на Изпълкома на Българския олимпийски комитет, в което участва и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Общо 127 спортисти са спечелили квоти и ще представят страната ни в състезанията, които предстоят в азербайджанската столица от 12 до 28 юни. България ще участва в 23 спорта от общо 30.




В състава на България има сериозно добруджанско присъствие.

Сред фаворитие за титлата в категория до 51 кг. на боксовия турнир при жените е добричлийката Стойка Петрова. През миналата година тя сната европейска шампионка, а през тази спечели първо място на Странджата.

С големи амбиции към Баку се отправя борецът Драгомир Стойчев. Той се намира в отлична форма и наскоро спечели републиканската титла в категория до 97 кг. в свободния стил и стана шампион на силния международен турнир "Дан Колов - Никола Петров".

Носителят на купата и вицешампион на България ВК "Добруджа 07" ще има един представител в мъжкия национален волейболен отбор за европейските игри - центърът Венцислав Рагин, който направи много силен сезон и бе с основен принос за успехите на отбора си.

Добрич ще има свои представители и сред треньорите.

Добричлията Крсимир Коев е старши треньор на националния отбор на България по колоездене. Неговите състезатели спечелиха две квоти за игрите. Красимир Коев е двукратен победител в Обиколката на България и спортист номер 1 на Добрич за 2010 година.

Женският национален отбор на България по волейбол ще бъде воден от Драган Нешич. Сръбският треньор е съпруг на легендарната волейболистка от Добрич Нели Маринова и е член на Управителния Съвет на ВК Добруджа 07 (Добрич).

Първите европейски игри ще съберат в Баку повече от 6000 спортисти, представители на 50 държави. В 11 спорта ще се разпределят квоти за Олимпиадата в Рио 2016. Игрите ще бъдат веднъж на 4 години. Форматът ще следват модела на други подобни континентални формати – Азиатските игри или Панамериканските игри, които вече имат по 17 издания след дебюта им през 1951 г. Част от международните федерации обявиха, че първите европейски игри ще се зачитат за техни европейски първенства през 2015 г - джудо, борба, лека атлетика отборно.