С монета на Тодор Светослав и томовете на Йовков си тръгна Кристалина Георгиева от Добрич

В зала „Възраждане” в Художествената галерия днес беше открита изложба „Посланията на паметта. Иван Кършовски - между сабята и перото”. Организатори са Община Добрич, РИМ – Добрич и Музей на Възраждането „Иларион Макариополски” – град Елена.

С монета на Тодор Светослав и томовете на Йовков си тръгна Кристалина Георгиева от Добрич



Иван Кършовски е една от най-ярките фигури на нашето национално Възраждане. Той участва в борбата за българска просвета и култура, за независима българска църква и за освобождението на България от турско робство.

Откриването на изложбата е свързано с датата 11 май – преди 155 години именно Иван Кършовски, като учител в Добрич, въвежда честването на Св. св. Кирил и Методий с празник в града.


На откриването на изложбата днес присъства правнучката на Иван поп Христов Кършовски – еврокомисарят Кристалина Георгиева. Тя сподели, че най-ценното му послание е да сме заедно, да сме хора. Стараейки се да върви по неговите стъпки, тя развълнувано изпрати отговор на неговия завет: „Аз обичам България!“


В книгата за отзиви на добричкия музей Кристалина Георгиева вписа благодарност към организаторите на изложбата.




Кметът Детелина Николова й връчи монета на Тодор Светослав, син на Георги Тертер, открита при археологически разкопки на Калиакра. Георгиева получи и томовете на Йордан Йовков, по повод неговата 135-годишнина.