Кметът на Добрич се срещна с млади хора по повод Европейската седмица на младежта

Кметът на Добрич Детелина Николова се срещна днес с ученици доброволци, които участват в проект „Младежки информационно - консултантски център“ по националната програма на младежта 2011 – 2015 г.

Кметът на Добрич се срещна с млади хора по повод Европейската седмица на младежта

Срещата е посветена на Европейската седмица на младежта, която е под  мотото „Отключване на потенциала на младите хора“. В нея взеха участие ученици от средни училища в Добрич и студенти от Висше училище – Международен колеж.



Николова представи пред младите хора, проектите, които изпълнява Община Добрич с европейско финансиране и как младите хора могат да бъдат реални участници в тях. Сред мащабните проекти, които общината изпълнява е този за реконструкция на Градски парк „Свети Георги“. Николова сподели, че се очаква финансиране на втората част на проекта, както и предстои изграждане на нов парк зад паметника на „Добротица“, който ще носи името на Свети Димитър. 

Освен това са готови проектите за цялостно асфалтиране на 40 километра улична мрежа в града, за саниране на сградите на четири детски градини и четири училища. Кметът  представи и интегрирания план за градско възстановяване и развитие, който е стратегическия документ за развитие на Добрич.

Николова не пропусна да информира и за най-мащабния общински проект  за обновяване на водния сектор в Добрич. Бе акцентирано на това, че водата в добруджанския град е най-скъпа в цялата страна, добивът й също е скъп, а същевременно амортизираната водопреносна мрежа е причина за загуба на почти 80% от водата по тръбопроводите. В този смисъл необходимостта от обновяване на водопроводите е належаща и предполага намиране на решение за финансиране, тъй като в годините са вложени много труд и усилия за разработване на проекта и неговото одобрение.

Младите хора от своя страна заявиха желание да бъдат осъществени реформи в образованието, което предполага привличането на млади и нови педагози, с различни поглед и начин на работа и общуване. Кметът също коментира и друг проблем в сферата на образованието – необходимостта от анализ на потребностите на трудовия пазар в Добрич и региона и съобразно това да бъдат разкривани профилирани паралелки и професионални гимназии, за да не се оказва на практика младежите да се дипломират и да не намират работа по специалността си. Тя изрази също увереност, че процесът на напускане на страната от млади хора ще се обърне и те ще започнат отново да се връщат в родината си, за да живеят и работят в нея, защото ще има добри условия за това.

В заключение кметът обсъди с младите хора как местната власт и младежите могат да си сътрудничат. Учениците изразиха желание да участват в инициативите на  общината, за да бъдат част от значимите обществени събития.