Съкращават 45 щата в Добруджанския земеделски институт

От 2010 година насам съставът на института е редуциран с една трета - от 330 души сега остават 237

Съкращават 45 щата в Добруджанския земеделски институт

От Селскостопанска академия са изпратили писмо до ДЗИ – Ген. Тошево, с което ги уведомяват за масовото съкращение. Писмото пристига в края на април, а решението за изменение на устройствения правилник на академията става с министерско постановление на 16-ти април. Трябва да бъдат редуцирани общо 350 щата в 11 института в страната. В ДЗИ от 282 остават 237.



Реално съкратените хора ще бъдат 30, като се закрият незаетите досега 15 свободни места, съобщи директорът на тошевския институт проф. д-р Иван Киряков. Това безспорно ще се отрази зле на работата им в средата на стопанската година. За тази година ДЗИ има 10 договора за изпълнение с големи компании като „Пионер“, контрагенти от Украйна и Молдова, които чакат семената си. Установени са добри търговски практики с Турция, Румъния, Казахстан и др.

И въпреки, че разходите на института за м.г. в размер на 3 075 000 лв. са надвишени многократно от приходите – 5 900 000 лв., доц. Киряков заявява: „Ние не продаваме стока, а научен труд под формата на посевен материал“. 65% от нивите в страната са обезпечени с посевен материал от ДЗИ - Ген. Тошево.

Настоящото съкращение ще засегне най-вече помощния персонал, защото институтът не може да си позволи да се лиши от научни работници и земеделски техници. Това няма да спести кой знае колко на бюджета на МЗХ, защото заплатите им са 380 лв. Същевременно 30 семейства ще останат без хляб. Парадоксалното в случая е, че ДЗИ м.г. получи награда за най-голям работодател от Община Ген. Тошево.