Временна комисия да разследва събирането на „даренията“ за охрана в училищата

С такова предложение ще излезе общинският съветник от АТАКА Атанас Атанасов на следващото заседание на местния парламент. Днес той не беше удовлетворен от отговора на кмета, относно събирането на такси от родителите. Питането беше депозирано на предходната заседание на ОбС.

Временна комисия да разследва събирането на „даренията“ за охрана в училищата

Относно събирането на пари от родителите за охрана на училищата в Добрич, зам.-кметът Иван Колев цитира Закона за народната просвета, в частта му за училищните настоятелства. Подчертано бе, че те имат право да събират средства, а какво и как ще подпомагат с тях, е въпрос на решение на самото настоятелство. Важното е да е регистрирано по надлежен ред, а парите да се събират действително от настоятелите, а не от персонала на учебното или детско заведение.



Недопустимо е учители или служители да събират финанси и материални средства от родителите. Колев припомни, че от 2008 г. има кметска заповед в тази връзка и ако има нарушения те се извършват от настоятелствата. Компетентните органи за контрол над тях са Регионалният инспекторат по образование и министърът на правосъдието, а общината може да се намеси само, ако учителите събират пари.

За мен е голям проблем събирането на таксите за охрана, т.нар. дарения, подчерта отново Атанас Атанасов. Той съобщи, че училищните настоятелства събират пари с императивен тон, а даренията всъщност са доброволен жест. В края на март е получил съобщение от родител на 2 деца, че му събират по 22 лв. на всяко от тях за охрана в ОУ „Стефан Караджа“, без документ. Атанасов ще предложи създаване на временна комисия от ОбС за провеждане на срещи с училищните ръководства и настоятелства за прекратяване на порочната практика.