Арменската общност в Добрич се прекланя пред жертвите на геноцида

С възпоменателна церемония ще бъде отбелязана 100-годишнината от арменския геноцид в Добрич, днес от 18 часа в църквата "Свети Ованес", съобщи председателят на Арменската общност в града Оник Гюлиян.

Арменската общност в Добрич се прекланя пред жертвите на геноцида

Подготвена е кратка програма от стихове, песни, мултимедия със снимки от арестите на първите арменски интелектуалци през първата световна война и на съвременна Армения. За събитията по онова време в Османската империя, за масовите убийства и депортация, получили названието арменски геноцид, заради 1,5 милиона жертви, ще говори директорът на Историческия музей Костадин Костадинов. Присъстващите ще запалят свещ в памет на загиналите пред паметната плоча в двора на храма.



Днес Народното събрание прие декларация по повод 100 години от геноцида над арменците. Със 157 гласа парламентът осъди масовото изтребление на арменци, но премахна думата "геноцид" от текста и обяви 24 април за ден на почит към паметта на жертвите.

„Това е една полукрачка в правилната посока, но убийството и депортацията на 1,5 млн. души не може да се характеризира с друга дума, освен геноцид“, коментира Оник Гюлиян. Той се е свързал с много свои сънародници в социалните мрежи и общото мнение е: „Не сме напълно удовлетворени, можеше по-смело да е – други страни го направиха“.

Добрич е сред градовете в България, чийто Общински съвет прие декларация за признаване на геноцида над арменците в Османската империя 1915 – 1922 година, на свое заседание от 29-ти април 2008 година.