Засилени проверки на строителните обекти

Дирекция „Инспекция по труда” със седалище Добрич продължава извършването на интензивни проверки по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на строителни обекти, намиращи се на територията на цялата област.

Засилени проверки на строителните обекти

В обхвата на контролната дейност са включени обекти както в населените места, така и в курортите по Черноморското крайбрежие. Проверяват се обекти, на които се извършват строително - монтажни дейности, включително и тези, които са или ще бъдат „замразени”, предвид забраната за строителство през активния летен сезон, с оглед превенция на инциденти и злополуки с туристи и външни лица.




Приоритет в инспектирането са дейности, свързани с опасност от падане от височина, удар от падащи предмети, изкопи с дълбочина по – голяма от 1,5 м., осигуряване и използване на лични предпазни средства, и специално работно облекло. По време на проверките на работодателите и длъжностни лица ще бъдат раздадени информационни брошури.

Основните административни мерки за въздействие при констатиране на нарушения са актове за спиране на дейността и за отстраняване на работници, които не са запознати с правилата за здравословен и безопасен труд, търсене на административно – наказателна отговорност, и др.