Криминалисти разкриха двама участници в телефонни измами

По предварителни данни те са съпричастни към пет случая на измами на териториите на Силистра и Добрич, съобщават от МВР

Криминалисти разкриха двама участници в телефонни измами

Служители на сектор „Криминална полиция” при РУ-Силистра разкриха двама мъже, участвали в извършване на телефонни измами. В хода на проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия криминалистите установили, че 42-годишният И.Х. от Силистра – криминално проявен и осъждан, в ролята на куриер, е бил съучастник в 3 телефонни измами на територията на РУ-Силистра и 1-  на територията на 02 РУ-Добрич. Той бил задържан непосредствено след извършване на поредното престъпление, като в автомобила му полицаите открили 1500 лв. Друг негов съгражданин – Н.И. /42 г./, който до момента не е попадал в полезрението на полицията, също е участвал като куриер при 1 от случаите в Силистренско, установили разследващите.



Изяснено е, че част от измамите са осъществени по схемата за болен роднина, който се нуждае от средства за скъпоструващо лечение или животоспасяваща операция, при други е приложена схема за изпратен от чужбина колет със скъпоструващи лекарства, за чието освобождаване от митницата следва да се заплати.

Двамата мъже били наети като куриери в реализиране на телефонни измами чрез интернет сайт за покупко-продажба на автомобили, където имали публикувани обяви. Срещу определено заплащане те се съгласили да осъществяват куриерската дейност, приемайки от жертвите паричните средства, които после оставяли до крайпътни табели на различни населени места в страната с цел избягване на контакт с други лица от престъпната верига.

След първоначалното им 24-часово задържане, на двамата мъже са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 209 от НК. На този етап от разследването са събрани доказателства, че те са съпричастни към 4 от общо 7 регистрирани телефонни измами от началото на годината на територията на РУ-Силистра, като работата по случаите продължава.