Маратон на четенето и зона за размяна на книги в библиотека "Дора Габе"

По повод Световния ден на книгата и авторското право, на 23 април от 10 часа в Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич ще започне Маратон на четенето, посветен на 135 години от рождението на певеца на Добруджа Йордан Йовков.

Маратон на четенето и зона за размяна на книги в библиотека "Дора Габе"

Проявата е кулминация на Похода на книгите, който се провежда в библиотеката от 2 април.



Тази година в маратона ще се включат деца от ЦДГ №9, ученици от ХГ „Св.Св. Кирил и Методий”, СОУ „Димитър Талев”, СОУ „П.Р.Славейков”, Център за обществена подкрепа към БЧК, представители на местната власт, на културни институции, сдружения, читатели и др. Към празника на четящите хора ще се присъедини и Детелина Николова - кмет на Община град Добрич.

Предстои да бъдат обявени и двамата най-активните читатели на библиотеката за 2014 г., на възраст до и над 14 години. Отличените читатели ще получат грамота и подарък от библиотеката.

Походът на книгите в Регионална библиотека "Дора Габе" ще завърши на 23 април, от 17.00 часа, с премиера на книгата на Кольо Герджиков „Пътища”, представена от доц. д-р Венцислав Димов - етномузиколог от Института за изследване на изкуствата към БАН и преподавател в СУ.

По време на празника на книгата и четенето ще бъде открита буккросинг зона в библиотеката. РБ "Дора Габе" се включва в кампанията "Пусни книга на свобода" за Деня на книгата. На 23 април - Световния ден на книгата и авторското право, библиотеката организира за гражданите на Добрич официална буккросинг зона, където ще имат възможност да освобождават и намират книги. Буккросинг представлява пускане на книги „на свобода“ и проследяване на техните пътешествия чрез сайта www.Bookcrossing.com. Идеята възниква през 2001 г. в САЩ. Буккросърите вече са над милион, те са регистрирали повече от 10 млн. книги, пътуващи из 132 страни.