Ден на отворените врати в Районен съд - Добрич в сряда

Инициативата има за цел да допринесе за повишаване на правната култура на гражданите; да осигури по-голяма достъпност и информираност на обществото за работата на съда; да спомогне за укрепване на доверието в съдебната система.

Ден на отворените врати в Районен съд - Добрич в сряда

Гражданите могат да се запознаят с дейността на Районен съд - Добрич утре, сряда, от 09.00 до 14.00 часа, като посетят деловодствата, наблюдават процеса на предоставяне на съдебно-административни услуги, получат информация за спецификата на работата в различните звена, както и за правилата за поведение в съда.



Предвидено е посещение на ученици от Х и ХІ клас на ПМГ „Иван Вазов” - Добрич от 10.00 до 11.00 ч. Административният ръководител на Районен съд - Добрич съдия Анна Великова ще запознае учениците със структурата и функциите на съда. Съдия Соня Дженкова от Гражданско отделение при Районен съд Добрич ще им разясни особеностите на етапите на съдебния процес; ролята на съдията; правата и задълженията на участниците в него. В трета заседателна зала на Съдебната палата ще се проведе симулативен наказателен процес с участието на учениците. Инициативата ще се осъществи под ръководството на преподавателя по „Етика и право” в ПМГ „Иван Вазов” Христанка Славова и със съдействието на съдия Мариана Момчева и съдия Минка Кирчева от Наказателно отделение при Райоен съд - Добрич. Учениците ще посетят служба „Регистратура”, “Бюро съдимост” и деловодствата на Гражданско отделение, Наказателно отделение и Съдебно–изпълнителна служба, където съдебният администратор Албена Димитрова ще им разясни административните функции на отделните звена на съда.