Българско висше училище връчи британски бакалавърски дипломи

Първите британски бакалавърски дипломи BA (Hons) от University of Wales Institute, Cardiff (UWIC) за студентите, завършващи в англоезични специалности, както и техните колеги от българските специалности – Випуск 2010 на Висше училище Международен колеж, бяха връчени вчера на официална церемония във ВУМК в Добрич.

За да уважат студентите, на място бяха пристигнали шестима представители на британския университет, начело с академичния директор на факултета по мениджмънт към UWIC Теодорос Кукуравас, който лично връчи дипломата на University of Wales Institute, Cardiff на всеки един студент. Своите дипломи получиха и първия випуск на Кулинарна академия HRC към висшето училище в Добрич. На церемонията присъстваха още заместник областния управител на Добрич – Тодор Георгиев и заместник кмета на града – Камелия Койчева.

Абсолвентите тази година във ВУМК са общо 134 души, „от които една част са възпрепятствани да присъстват” – заяви академичният директор на ВУМК – д-р Станислав Иванов – „тъй като голяма част от студентите вече работят, при това предимно в чужбина. Ректорът на Висше  училище Международен колеж – доц. д-р Тодор Радев отправи своя поздрав към абсолвентите и представи резултатите от Рейтинговата система на образователното министерство, от които ясно се вижда, че по критериите реализация на завършилите и качество на образователния процес – Висше училище Международен колеж е на второ място сред всички Висши училища в страната и в топ 10 по направления, в които е акредитирано.

Своите поздравления отправиха всички официални гости, а студентката Калина Йованович, втора по успех в съвместните британски програми между ВУМК и UWIC,  отправи към всички абсолвенти поздрав, като ги призова и след завършването да поддържат контакт по между си и да си помагат. Абсолвента дипломирал се с най-висок резултат в съвместните британски програми, директно от Флорида, САЩ  изпрати видео запис с поздрав към екипите на българското и британското Висши училища и своите състуденти. Там Петра заедно със сестра си Константина вече работят в мениджмънта на един най-скъпите и висококатегорийни хотели по крайбрежието – Марко бийч резорт. Други абсолвенти пък се обадиха за да поздравят своите колеги от Англия, Дания, Дубай и Холандия.

Висше училище Международен колеж е акредитирано в България по направленията „Икономика”, „Администрация и управление” и „Туризъм”, но освен това притежава и британска акредитация и е в стратегическо партньорство с University of Wales Institute, Cardiff за същите направления, чрез които осъществява англоезично обучение по програмите признати във Великобритания. За да се поддържа качеството на обучение ВУМК, цялостното писмено представяне на студентите се подлага на двойно независимо оценяване в България и Великобритания, а и самите преподаватели се одобряват от комисия на Уелският университет.

Първите за единствената на Балканския полуостров кулинарна академия бяха също връчени на възпитаниците му от директора на учебното заведение – Андреас Флекенстайн. Първите, дипломирани в България професионалисти в областта на кулинарните изкуства също вече работят у нас в чужбина във висококатегорийни ресторанти и хотелски вериги като Хилтън, Сатрууд и Радисън.